Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Cestovatelia by si do batožiny mali pribaliť aj lekárničku

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Lekárnička by mala obsahovať tabletky proti horúčke a bolestiam hlavy, kvapky do nosa a očí, na základe zváženia aj ušné kvapky, lieky proti hnačke, ako aj nevoľnosti pri tzv. chorobe z pohybu.

Bratislava 18. júla (TASR) - Pri ceste na dovolenku najmä do exotickejších krajín treba pamätať aj na pribalenie lekárničky do batožiny, keďže tá by mala patriť k výbave cestovateľa.

"Obsah cestovnej lekárničky záleží na krajine, do ktorej cestujeme, na dĺžke pobytu a dostupnosti zdravotníckej starostlivosti," konštatoval zastupujúci hlavný hygienik Ivan Rovný.

Upozornil, že príbalové letáky všetkých liekov treba ešte doma pred odchodom prečítať. "Bezpodmienečne treba splniť všetky podmienky na skladovanie a uchovávanie liečiv, prísne dodržiavať indikácie, kontraindikácie, zohľadniť vedľajšie účinky, interakcie s inými liekmi," zdôraznil. Lekárnička musí byť v suchu, chlade, tme tak, aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


Obsah lekárničky

Lekárnička by podľa Rovného mala obsahovať tabletky proti horúčke a bolestiam hlavy, kvapky do nosa a očí, na základe zváženia aj ušné kvapky, lieky proti hnačke, ako aj nevoľnosti pri tzv. chorobe z pohybu. V cestovnej lekárničke by nemali chýbať ani lieky proti zápche, antihistaminiká, antialergický krém potrebný pri poštípaní hmyzom, lieky na ochranu proti malárii, repelent a dezinfekčný prostriedok. Pribaliť sa do nej majú aj pohotovostné obväzy, lieky proti plesňovej infekcii nôh, ako aj obväzová vata, pinzeta, nožničky i náplaste.

Prejavy ochorení

Niektoré ochorenia sa môžu prejaviť počas cesty alebo ihneď po návrate. Väčšina ochorení sa prejaví najneskôr do šesť až 12 týždňov. Ale u niektorých ochorení ako napríklad u malárie môže dôjsť k príznakom až po polroku až roku. "V prípade ochorenia sa treba hneď po návrate skontaktovať s ošetrujúcim lekárom. Pri akýchkoľvek zdravotných ťažkostiach treba lekára informovať o  ceste a pobyte v cudzine aj napriek tomu, že od návratu uplynul dlhý čas," uzavrel Rovný.