Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V Chile exhumujú pozostatky básnika Pabla Nerudu

Na snímke z decembra 1941 čílsky generálny konzul a básnik Pablo Neruda v nemocnici v Mexicvo City. Foto: TASR/AP Photo

Pablo Neruda, vlastným menom Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto, si pseudonym zvolil podľa českého spisovateľa Jana Nerudu.

Santiago 9. februára (TASR) - Telesné pozostatky nositeľa Nobelovej ceny, básnika Pabla Nerudu exhumujú v snahe zistiť príčinu jeho smrti. Informovala o tom agentúra AP.

Neruda zomrel v roku 1973 po vojenskom prevrate, počas ktorého prišiel o život jeho blízky priateľ, vtedajší čílsky prezident, socialista Salvador Allende. Ako je známe, jednotky, ktoré boli verné organizátorovi prevratu generálovi Augustovi Pinochetovi, prenasledovali a vraždili prominentných ľavičiarov a ich prívržencov. Pre Nerudu jeho priatelia pripravili plán úteku z krajiny lietadlom do exilu.

V čase prevratu bol Neruda hospitalizovaný kvôli rakovinovému ochoreniu. Jeho priatelia však agentúre AP povedali, že oficiálnou príčinou smrti bola extrémna podvýživa, čo im však nedáva zmysel, keďže Neruda vážil okolo 100 kilogramov.

Odborníci z oblasti forenznej medicíny už uviedli, že na základe analýzy vzoriek z telesných pozostatkov bude ťažké určiť, či Nerudovi podávali také dávky drogy, ktoré by ho mohli zabiť.

Exhumáciu a zistenie príčiny smrti podporila v noci nadnes aj Nadácia Pabla Nerudu.

Pablo Neruda, vlastným menom Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto, si pseudonym zvolil podľa českého spisovateľa Jana Nerudu. Laureátom Nobelovej ceny za literatúru sa stal v roku 1971.