Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Cyklus Music & Film uvedie záznam koncertu David Gilmour v Pompejách

Na archívnej snímke David Gilmour z hudobnej skupiny Pink Floyd. Foto: TASR/AP

Spevák a gitarista legendárnej kapely Pink Floyd odohral v kulisách ruín najstaršieho amfiteátra na svete dva spektakulárne koncerty, na ktorých odzneli jeho sólové skladby i hity slávnej skupiny.

Bratislava 12. septembra (TASR/TERAZ.sk) - Cyklus Music & Film bratislavského Kina Lumiére uvedie v stredu 13. septembra záznam koncertu David Gilmour v Pompejách (2017). Spevák a gitarista legendárnej kapely Pink Floyd odohral v kulisách ruín najstaršieho amfiteátra na svete dva spektakulárne koncerty, na ktorých odzneli jeho sólové skladby i hity slávnej skupiny.

"Ide o unikátnu projekciu, film je možné vidieť vo vyše 2000 kinách na celom svete len počas tohto jediného večera," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Gilmour odohral v Pompejách dva koncerty v júli minulého roka. Z ich zostrihu vznikol film, v ktorom znejú hity Gilmourovej sólovej kariéry, nesmrteľné klasiky, ale i menej známe skladby Pink Floyd. "Film je ohromujúci," hovorí dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman: "Jeho atmosféru dotvára dokonalá audiovizuálna šou plná laserových efektov, pyrotechniky a videoprojekcií na obrovskej okrúhlej obrazovke, akú poznáme už z koncertných čias legendárnej kapely. Vďaka svetelným efektom a pyrotechnike na vrchole amfiteátra sa diváci pred pódiom občas cítili ako vo vnútri sopky. Ale základom celej šou zostáva hudba."



Koncerty v Pompejách boli súčasťou Gilmourovho celosvetového turné k jeho štvrtému sólovému štúdiovému albumu Rattle That Lock z roku 2015. Turné trvalo takmer rok a jeho 50 koncertov videlo vyše 400.000 divákov. Vystúpenie Gilmoura na nádvorí zámku Schönbrunn v Rakúsku v rámci tohto turné získalo cenu LEA (Live Entertainment Award) za Koncert roka.

Vo filme na pódiu sprevádzajú 71-ročného Gilmoura basgitarista Guy Pratt, ktorý hrával s Pink Floyd od 80. rokov
minulého storočia, gitarista Chester Kamen, ktorý koncertoval s Watersom aj Gilmourom a nahrával s hviezdami od Paula McCartneyho až po Massive Attack, bubeník a perkusionista Steve DiStanislao, dlhoročný klávesák Rolling Stones Chuck Leavell, hráč na klávesové nástroje a dlhoročný spolupracovník Michaela Jacksona Greg Phillinganes či 21-ročný brazílsky saxofonista Joao Mello.

Skladby z Gilmourových sólových albumov Rattle That Lock a On An Island dopĺňajú známe piesne Pink Floyd. Podľa Ulmana je jedinou spoločnou piesňou koncertov Pink Floyd a Gilmoura v Pompejách One of These Days. Diváci sa však môžu tešiť aj na Shine On You Crazy Diamond, Wish You Were Here alebo Comfortably Numb: "A tiež na skladbu The Great Gig In The Sky z albumu Pink Floyd s názvom The Dark Side of the Moon, ktorú David hráva veľmi zriedkavo."

Režisérom filmu je Gavin Elder, ktorý s Gimourom spolupracoval už na sólových videoklipoch či na zázname koncertu v poľskom Gdansku v roku 2008.