Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Dobrovoľníctvo založené na liečivej sile smiechu a odvahe

Foto: Bátor Tábor (Tábor odvahy)

Tábor odvahy vrátil sebavedomie, ambície a nádej už 328 vážne chorým slovenským deťom a ich rodinám.

Bratislava 11. decembra (OTS) - Bátor Tábor (Tábor odvahy) je miesto, ktoré leží neďaleko maďarského mestečka Hatvan. Od roku 2002 ponúka tento ostrov dobrodružstva bezplatnú zážitkovú terapiu pre vážne choré deti zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska. Každý rok privíta tábor takmer 1000 táborníkov zo strednej Európy. Od roku 2008 navštívilo tábor aj 328 slovenských detí bojujúcich s onkologickými ochoreniami.

V Bátor Tábore veria v liečebnú silu smiechu, priateľstvá a hry. V tomto tábore môžu choré deti objavovať a posúvať vlastné limity v zdravotne bezpečnom prostredí a prejaviť svoj vlastný potenciál a silu. Nadácia Bátor Tábor realizuje programy zážitkovej terapie s vyškolenými dobrovoľníkmi, ktorí pochádzajú aj zo Slovenska.

Náš tábor nie je letným táborom v klasickom zmysle slova. Deti dávame mimo ich komfortných zón formou zažitia jedinečných zážitkov. Zvládnutím ich vlastných strachov spoznávajú, že sú pripravené postaviť sa zoči voči nielen výzvam spojeným s dobrodružstvami v tábore, ale aj s ich chorobami. Rozosmievame ich, dávame im silu bojovať a vraciame tieto deti späť do detstva, ktoré stratili v dôsledku choroby,” vysvetľuje Vladka Masaryková, správkyňa Nadácie Bátor Tábor na Slovensku.
Foto: Bátor Tábor (Tábor odvahy)

Pozitívna liečivá energia Bátor Tábora pomohla zmierniť ťažké chvíle aj rodine 13-ročného Adama, ktorý mal problém po dlhej a náročnej liečbe zaradiť sa späť do „normálneho života”. „Vtedy sme objavili najlepší tábor na svete – Bátor Tábor. Pobyt v tábore Adama zmenil. Naučil sa opäť samostatnosti, aj keď mu boli dobrovoľníci – cimborovia, stále k dispozícií. Adam prišiel z tábora sebavedomejší, nebojí sa už o svojej chorobe rozprávať. Predtým ako keby sa za to hanbil a nechcel, aby ho niekto ľutoval. V Bátor Tábore boli všetky deti na jednej lodi a vedeli pochopiť jeden druhého, lebo prežili to isté,” spomína Adamova mama, ktorá je vďačná za príležitosť vyskúšať si tento jedinečný a bezplatný program zážitkovej terapie, a najmä obrovské srdce, priateľstvo a liečebnú silu smiechu dobrovoľníkov z Tábora odvahy.

Tábor odvahy podporujú aj slovenské osobnosti, umelci či športovci
Tento rok prvý raz spojilo svoje sily 51 umelcov, 90 hostí a Nadácia Bátor Tábor Slovakia pre vážne choré deti formou charitatívnej aukcie súčasného umenia, ktorá sa konala v unikátnom priestore bratislavskej Mlynice. Výnos z aukcie išiel na charitu, popritom však nadácia poskytla umelcom možnosť dostať polovicu z kúpnej ceny diela naspäť a takto podporiť aj lokálnu prácu umelcov.
Publiku bol poskytnutý výber 47 umeleckých diel od 33 slovenských, 11 českých a 7 maďarských renomovaných umelcov. Najúspešnejším bolo dielo s názvom „Noc”, od Bohdana Hostiňáka, vydražené za 12 500 EUR. Autormi ďalších úspešne vydražených diel počas aukčného večera boli Roman Ondák, Vladimír Havrilla, Rudolf Sikora, Milan Dobeš, Marko Blažo, Andrej Dúbravský, Jural Meliš a iní.

O skvelú atmosféru a profesionálnu úroveň sa postarala známa licitátorka Nina Gažovičová z aukčnej spoločnosti SOGA, ktorá viedla samotnú aukciu, ako aj komentovanú prehliadku diel. K skvelej nálade v Mlynici prispel aj hostiteľ večera, Matej "Sajfa" Cifra, ktorý zdieľaním príbehu bývalého táborníka zabezpečil, že každý hosť mal možnosť pochopiť hlavnú myšlienku Tábora odvahy. Sajfa je s Táborom odvahy spojený už dlhodobo, podporil ho napríklad v minulosti ako člen Tímu odvahy, ktorí spája mnohé osobnosti a športovcov s odhodlaním pomôcť.

Vyslanci s veľkým srdcom v fialových dresoch
Tím odvahy je spoločenstvom charitatívnych bežcov, ktoré vzniklo za účelom pomôcť onkologicky chorým deťom. Táto dobročinná iniciatíva vybehla do ulíc Budapešti prvýkrát v roku 2010, v Prahe v roku 2013 a na Slovensku v roku 2015. Dodnes bežalo vo farbách Tímu odvahy viac ako 2000 účastníkov v štafetách alebo ako jednotlivci na maratónoch alebo polmaratónoch v Budapešti, Prahe, Bratislave, Košiciach a vo Varšave. „Nie sme profesionálni bežci ani profesionálni fundraiseri. Spája nás odhodlanie pomôcť a radosť z behu. V našich radoch sú ostrieľaní maratónci, ale i takí, ktorí si obuli bežecké topánky po dlhých desaťročiach,” charakterizujú takto svoju iniciatívu bežci z Tímu odvahy.
Lenka Vácvalová podporuje Bátor Tábor
Foto: Bátor Tábor (Tábor odvahy)

Z priaznivcov športu, ktorí sa rozhodnú súťažiť vo farbách Tímu odvahy, sa počas príprav stávajú vyslanci Nadácie Bátor Tábor. Medzi úspešnými členmi tohto tímu nájdete okrem Sajfu, aj slovenskú herečku a influencerku Lenku Vácvalovú, ktorej sa tento rok podarilo prebehnúť takmer 500 km z Košíc do Bratislavy za 11 dní a vyzbierať pritom úžasných 2430 eur (pričom jej cieľová hodnota bola 1000 eur).
Viac vo videu:


Nadácia Bátor Tábor má tiež nemocničný program s názvom GO! Liečivé zážitky, ktorý od roku 2017 realizuje aj na Klinike detskej hematológie a onkológie LF UK a NÚDCH v Bratislave, pričom priniesla malé svetielko nádeje už 108 deťom a ich rodičom. Projekt je založený na „mobilnej“ verzii zážitkovej terapie, ktorá sa uplatňuje v tábore. Odborne vyškolení dobrovoľníci sa venujú deťom počas ich pobytu v nemocnici a prostredníctvom terapie založenej na hrách a zábave sa snažia pestovať v nich pozitívnejší prístup, zlepšiť sebadôveru, zvýšiť sebavedomie a rozvíjať tak sociálne zručnosti.
Viac vo videu:


Aktivity Nadácie Bátor Tábor sú pripravované naozaj so špeciálnym nasadením všetkých zainteresovaných a s ohľadom na deti a rodiny, ktorým sa snažia preniesť pár svetlých dní a pozitívnu energiu v náročnom období. Úspechy jednotlivých projektov ukazujú, že spojením dobrej vôle a umenia sa môžu diať čarovné veci.