Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Dôchodca z Malinovej využíva vodnú elektráreň, ktorú si sám postavil

Dnes 70-ročný dôchodca Eduard Pálesch už takmer 30 rokov využíva vlastnú vodnú elektráreň. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Eduard Pálesch, bývalý drevorubač, vlastnou elektrickou energiou osvetľuje dielňu a napojené na ňu má aj rádio a občas aj iné menšie elektrospotrebiče.

Malinová 24. marca (TASR) - Rastúce ceny energií nútia aj obyvateľov hornonitrianskej obce Malinová, aby sa zaujímali o malú vodnú elektráreň, ktorú si pred 28 rokmi podľa vlastného projektu postavil bývalý drevorubač, dnes dôchodca, Eduard Pálesch. Elektrické stroje totiž boli jeho dlhoročným koníčkom.

Dlho premýšľal, ako využiť silu tečúcej vody miestneho potoka Chvojnica. Tečie mu priamo pod jeho rodinným domom. Všetko si najskôr dobre premyslel, popýtal sa skúsenejších, preštudoval dostupnú literatúru.

Ale elektráreň je vyslovene jeho vlastným, ojedinelým projektom. Najskôr vo svojom dvore, na brehu potoka, vykopal jamu, vybetónoval a osadil vodné koleso s priemerom asi 130 centimetrov. Koleso s lopatkami si sám pozváral. Potom musel nájsť spôsob, ako prebudovať bežný elektromotor z okružnej píly na dynamo. Podarilo sa mu to pomocou kondenzátorov a indukčných cievok. Motor tak mohol vytvárať opačné elektromagnetické pole a pri otáčaní vyrábať elektrickú energiu. Osadil ho pomocou prevodov a guličkových ložísk na vodné koleso, pripojil elektrické káble, transformátor a nezabudol ani na poistky, aby aj bezpečnosť bola na potrebnej úrovni. Vodu z potoka odrazil pomocou malého náhonu. Pod neveľkým spádom odovzdá energiu a vráti sa späť do koryta. Využíva sotva desatinu toku.




Minimálna údržba

Vlastnou elektrickou energiou osvetľuje dielňu a napojené na ňu má aj rádio a občas aj iné menšie elektrospotrebiče. Hovorí, že keď je v koryte potoka dobrý prietok, tak ako v týchto dňoch, keď sa v Strážovských vrchoch stále topí sneh, vyrobí dostatok energie na štyri žiarivky, čo bohato postačuje na osvetlenie celej miestnosti. Elektráreň si vyžaduje iba minimálnu údržbu, beží okrem tuhých mrazov nepretržite po celý rok. Číselník klasického elektromera sa vraj pretočil už dvakrát. Doteraz tak vyrobil a spotreboval približne 200.000 kilowatthodín elektrickej energie. V obci zatiaľ nenašiel nasledovníkov, hoci si myslí, že miestny potok prináša dostatok energie aj na verejné osvetlenie všetkých ulíc v celej dedine.

Dôchodcovi Eduardovi Páleschovi z Malinovej už 28 rokov slúži malá vodná elektráreň



Tu bude player



Možno bude aj obecná elektráreň

Vtedajším predstaviteľom obce aj ponúkal spoluprácu, pripravil plány na oveľa výkonnejšiu obecnú vodnú elektráreň. Akosi sa do toho v tom čase nikomu nechcelo, neboli peniaze, a tak zostalo len pri plánoch. Možno práve teraz prišiel čas oprášiť ich, konštatovala súčasná starostka Malinovej Mária Luprichová. Obdivuje Eduarda Pálecha, jeho úsilie aj technické riešenie elektrárne. Potok pretekajúci dedinou je dobrý. Všetko však aj teraz záleží od dostatku peňazí, či aj naďalej v ňom bude voda naďalej odtekať bez úžitku, dodala starostka.