Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Elektronický očkovací kalendár

Foto: Všeobecná zdravotná poisťovňa

VšZP spolu s Úradom verejného zdravotníctva SR vytvorili jednoduchý interaktívny kalendár s prehľadom očkovaní pre deti a dospelých.

Bratislava 14. marca (OTS) - Jednoduchá webová aplikácia ponúka detailný prehľad všetkých povinných a dobrovoľných očkovaní od 2. mesiaca dieťaťa až po preočkovania po 30. roku života. Pomôže dospelým zorientovať sa v termínoch očkovaní, aby seba ani svoje dieťa nevystavili riziku možnej nákazy.

Pre čo najjednoduchšie použitie interaktívny očkovací kalendár rozdeľuje jednotlivé druhy očkovania a ich dávkovanie podľa konkrétnych vekových kategórií. Po kliknutí na ktorúkoľvek z nich sa prehľadne zobrazia konkrétne informácie o tom, kedy a aké očkovanie je potrebné absolvovať z hľadiska efektívneho budovania imunity.

Elektronický kalendár je pre všetkých voľne dostupný na stránke Všeobecnej zdravotnej poisťovne, konkrétne tu: https://www.vszp.sk/poistenci/pre-mamicky/ockovaci-kalendar.html alebo Úradu verejného zdravotníctva SR, konkrétne tu: http://www.uvzsr.sk/kalendar/index.html. V praktickej tlačenej podobe ho bude v druhom štvrťroku VšZP distribuovať na všetkých svojich preventívnych podujatiach. Čerstvé mamičky ho budú môcť nájsť v darčekovom kufríku, ktorý dostávajú zadarmo po narodení dieťatka vo väčšine pôrodníc na Slovensku.

Pre VšZP je očkovanie neodmysliteľnou súčasťou prevencie. Aj preto očkovania proti niektorým ochoreniam zaradila medzi svoje zdravotné benefity. Nad rámec zákona napr. uhrádza očkovanie proti chrípke aj tým poistencom, ktorí nespĺňajú dané indikačné obmedzenie, ale prejavia o neho záujem. VšZP tiež prepláca poistencom tretiu dávky vakcíny proti vírusovej hepatitíde B. VšZP čiastočne uhrádza svojim poistencom aj tretiu dávku kombinovanej vakcíny proti hepatitíde A a hepatitíde B, a to v sume, ktorá zodpovedá cene 3. dávky vakcíny proti hepatitíde typu B.