Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Film Oppenheimer vyhral hlavnú cenu amerického SAG

Matt Damon, zľava, Emily Blunt, Cillian Murphy a Florence Pugh pózujú fotografom pri príchode na premiéru filmu 'Oppenheimer', archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dráma získala ocenenia aj za najlepšie herecké obsadenie aj ceny za najlepšieho herca v hlavnej úlohe (Cillian Murphy) a za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Robert Downey Jr.)

Los Angeles 25. februára (TASR) - Životopisná dráma režiséra Christophera Nolana s názvom Oppenheimer získala v sobotu večer hlavnú cenu amerického Združenia filmových a televíznych hercov (SAG). Informovala o tom agentúra AFP.

Nolanova snímka o vedcovi Robertovi Oppenheimerovi a jeho role pri vývoji atómovej bombe získala okrem ocenenia za najlepšie herecké obsadenie aj ceny za najlepšieho herca v hlavnej úlohe (Cillian Murphy) a za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Robert Downey Jr.)

Cenu pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe získala Lily Gladstonová za jej účinkovanie v krimi westerne Vrahovia mesiaca kvetov (Killers of the Flower Moon). Za najlepší ženský výkon vo vedľajšej úlohe ocenili herečku Da'Vine Joy Randolphovú, ktorá si zahrala v komediálnej dráme Zimné prázdniny (The Holdovers).

Tvorcovia filmu Mission: Impossible Odplata Prvá Časť (Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One) získali cenu za najlepšie kaskadérske výstupy.

Filmové ocenenia SAG sa považujú za dôležitý indikátor úspešnosti filmov pred blížiacimi sa Oscarmi. V poradí 96. ročník udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) sa uskutoční 10. marca.

Najviac nominácií na tohtoročných Oscarov získal práve film Oppenheimer. Bol nominovaný v 13 kategóriách vrátane najlepšej réžie a najlepšieho filmu.