Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

FOTO: V Luxore objavili 3500 rokov starú hrobku kráľovského zlatníka

Archeológovia pracujú na múmiach v hrobke Nového kráľovstva, ktorá patrí kráľovskému zlatníkovi v pohrebnej šachte 9. septembra 2017 v egyptskom Luxore. Foto: TASR/AP

Egypt zaznamenal v uplynulých mesiacoch niekoľko objavov z faraónskej éry.


Káhira 9. septembra (TASR) - Egyptskí archeológovia dnes oznámili, že v meste Luxor na juhu krajiny objavili faraónsku hrobku patriacu kráľovskému zlatníkovi, ktorý žil pred vyše 3500 rokmi počas vlády 18. dynastie.

Hrobka sa nachádza na západnom brehu rieky Níl na cintoríne, kde sú pochovaní príslušníci privilegovaných a vládnucich vrstiev, pričom obsahuje sarkofágy, múmie, klenoty a drevené masky, uvádzajú agentúry AP a DPA.
Na snímke lebky v hrobke Nového kráľovstva, ktorá patrí kráľovskému zlatníkovi v pohrebnej šachte 9. septembra 2017 v egyptskom Luxore. Egypt oznámil objavenie faraónskeho hrobu kráľovského zlatníka, ktorý žil pred viac ako 3500 rokmi počas panovania 18. dynastie.
Foto: TASR/AP

Podľa egyptského ministra pre pamiatkovú starostlivosť Chálida Anáního hrobka nie je v dobrom stave, avšak nachádza sa v nej socha zlatníka a jeho manželky. V šachte hrobky sa našli múmie ľudí, ktorí žili počas vlády 21. a 22. dynastie.

Nález podľa zmieneného rezortu prispeje k posilneniu cestovného ruchu v Egypte, kľúčového zdroja štátnych príjmov, ktorý zápasí so stagnáciou od povstania proti bývalému prezidentovi Husnímu Mubarakovi v roku 2011.
Na snímke sochy pri vstupe do hrobky Nového kráľovstva, ktorá patrí kráľovskému zlatníkovi v pohrebnej šachte 9. septembra 2017 v egyptskom Luxore.
Foto: TASR/AP

Egypt zaznamenal v uplynulých mesiacoch niekoľko objavov z faraónskej éry. V apríli vedci našli v Luxore osem múmií uložených v 3500-ročnej hrobke. Mesiac predtým odkryli v Káhire gigantickú sochu faraóna Psamatika I.