Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Hana a Petr Ulrychovci jubilujú, vydávajú kompiláciu Odkud a kam

Na archívnej snímke z 9. júna 1976 v Bratislave súrodenci Hana a Petr Ulrychovci spievajú počas XI. ročníka Medzinárodného festivalu populárnej piesne Bratislavská lýra 1976. Foto: TASR - Magda Borodáčová

Táto kompilácia je akousi retrospektívou našich životov a hudby, ktorú sme vytvárali s láskou a vášňou, hovorí Petr Ulrych.

Bratislava 20. februára (TASR) - Legendárna dvojica českej a moravskej hudby Hana a Petr Ulrychovci oslavujú životné jubileá 75 a 80 rokov, k tomu patrí šesť spoločných dekád na hudobnej scéne. Pri tejto príležitosti prichádzajú s novým výberovým albumom, ktorý zhromažďuje tie najlepšie okamihy ich kariéry. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Nievelt.

Kompilácia Odkud a kam / To nejlepší 1969 - 2022, ktorá oficiálne vyšla v piatok (16. 2.), zahŕňa 12 piesní na LP a 15 na CD aj digitálne, pričom Ulrychovci sa na výbere skladieb osobne podieľali. Novinka mapuje neuveriteľnú hudobnú cestu oboch súrodencov, odkazuje na prelomovú éru bigbítových 60. a tematických 70. rokov, sprevádza poslucháčov cez slávne obdobie s kapelou Javory až po súčasný obnovený prienik elektrického zvuku s folklórnymi prvkami.

"Chceme zdieľať s našimi fanúšikmi to najlepšie z toho, čo sme vytvorili. Táto kompilácia je akousi retrospektívou našich životov a hudby, ktorú sme vytvárali s láskou a vášňou," hovorí Petr Ulrych.

Spolupráca súrodencov Ulrychovcov nepochybne patrí medzi vrcholy českej populárnej hudby posledných šiestich desaťročí. Nový album pripomína mnohé skvelé chvíle ich kariéry, od Atlantisu cez Odysseu či Nikolu Šuhaja až po Javory beat a súčasnú spoluprácu s Hradišťanom. Ukazuje tiež ich mimoriadnu schopnosť citlivo spojiť ľudovú hudbu s novými, originálnymi prvkami. Súrodenci Ulrychovci nám pripomínajú, že hudba je príbehom života. Ich výberový jubilejný album je pohľadom do minulosti, ktorý však znie sviežo a príťažlivo prekonáva hranice niekoľkých hudobných žánrov.