Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

HLAVU HORE: Augustovej oblohe kraľuje čarovný meteorický roj Perzeíd

Pohľad na dva meteorické roje Perzeíd (uprostred a vľavo dole) na oblohe v skorých ranných hodinách nad lesom v okolí Madridu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Môžeme spozorovať až okolo 110 padajúcich hviezd.

Bratislava 12. augusta (Teraz.sk) – Teplé až tropické noci nám kradnú nielen energiu, ale i spánok. Ak ich nechcete márnivo premrhať, vybehnite von hoci aj v plavkách. Nad našimi hlavami práve vrcholí roj Perzeíd.

Teší sa obľube

Jedným z dôvodov jeho popularity je aj načasovanie. Svoju aktivitu začína v letných mesiacoch, keď príjemné teploty umožnia aj niekoľkohodinové pozorovanie. Padajúce hviezdy môžeme zazrieť od polovice júla až do druhej polovice augusta.

Za poetickým menom je aj krutý príbeh

Perzeidy zvykneme nazývaj aj ako slzičky svätého Vavrinca. Toto pomenovanie má zaujímavé historické korene, ktoré siahajú až do obdobia Rímskej ríše. Svätý Vavrinec bol taliansky diakon, ktorého úlohou bolo strážiť cirkevný majetok. Pôsobil v neľahkej dobe a navyše počas vystupňovaného prenasledovanie duchovenstva za vlády cisára Valeriána. Keď sa Vavrinec dopočul o smrti biskupa a jeho ďalších spoludiakonov, uvedomil si, že skôr či neskôr i jeho postretne rovnaký osud. Rozhodol sa preto rozdať majetok chudobným, aby neskončil v rukách cisára. Diakona po uväznení podrobili krutému mučeniu a známa je aj legenda, keď z rozžeraveného roštu prosil cisára, aby ho otočili na druhý bok, pretože jeden už má spálený. Vavrinec zomrel 10. augusta 258 v Ríme. V tom období bol mimoriadne činný práve roj Perzeíd a ľudia si spojili padajúce hviezdy práve s touto smutnou udalosťou.

„Tento rok sa maximum predpokladá od večera 12. augusta do rána 13. augusta. Početnosť alebo tzv. zenitová hodinová frekvencia sa odhaduje až na 110 meteorov za hodinu, aj keď iný zdroj uvádza len polovičnú početnosť,“ vysvetlil astronóm Marek Husárik z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Perzeidy na oblohe zdanlivo vyletujú z rovnakého miesta v súhvezdí Perzeus.
Foto: TASR - Roman Piffl

Ideálne podmienky

Za svoje pomenovanie vďačí roj aj miestu na oblohe, z ktorého zdanlivo vylietavajú žiarivé prachové čiastočky. Radiant sa nachádza v súhvezdí Perzeus, ktoré môžeme v tomto období pozorovať počas celej noci na severovýchodnom obzore. S pribúdajúcimi nočnými hodinami bude stúpať čoraz vyššie.

Súhvezdie nemusíte urputne hľadať. Stačí, ak si nájdete tmavé miestečko bez vyšších stromov alebo budov, otočíte hlavu k oblohe a len sa zahľadíte do tmy. Meteory uvidíte lietať po celej oblohe. „Perzeidy môžeme pozorovať prakticky po celé noci. Samozrejme, aj po maxime 13. augusta, avšak s menšou frekvenciou,“ uviedol astronóm.

Na archívnej snímke pohľad na meteor počas meteorického roja Perzeíd neďaleko bosnianskeo mesta Tuzla.
Foto: TASR/AP/Amel Emric

Pozorovaniu bude priať aj Mesiac. Keďže nov nastane 11. augusta, mesačný svit nebude rušiť magický astronomický zážitok.

Ešte pripomeňme, že zdrojom Perzeíd je kométa 109P/Swift-Tuttle, ktorú objavili nezávisle od seba dvaja páni Lewis A. Swift a o pár dní neskôr aj Horace P. Tuttle v roku 1862.

Keďže rýchlosť častíc, ktoré prelietavajú zemskou atmosférou, je až 59 kilometrov za sekundu, na nočnej oblohe za sebou zanechávajú jagavú stopu.

Ak sa vám Perzeíd máli, v tomto období môžete spozorovať aj padajúce hviezdy meteorických rojov Kappa Cygnidy, Severné a Južné Delta Akvaridy. Výdatnosť Perzeidov celkom určite nedosiahnu.