Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Holandsko zvažuje zvýšenie legálneho veku pre prostitútky na 21 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Reformy prichádzajú v čase, keď Holandsko pracuje na zlepšení životných podmienok sexuálnych pracovníčok a zintenzívňuje boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

Haag 16. októbra (TASR) - Holandská vláda v utorok oznámila, že zvažuje zavedenie nových zákonov na reguláciu prostitúcie, a to vrátane zákazu činnosti pre sexuálne pracovníčky mladšie ako 21 rokov či vydávania povolení.

Reformy prichádzajú v čase, keď Holandsko pracuje na zlepšení životných podmienok sexuálnych pracovníčok a zintenzívňuje boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

Holandsko zlegalizovalo prostitúciu v roku 2000, avšak narastá znepokojenie nad bezuzdným rozmachom tohto priemyslu. "Čoskoro bude zavedené nové, právne vyžadované povolenie pre všetky prostitútky a celý príslušný priemysel so zámerom jeho regulácie a boja proti obchodovaniu s ľuďmi," uvádza sa vo vyhlásení vlády.

Osoby bez povolenia sa budú dopúšťať porušenia zákona - vrátane klientov využívajúcich nelegálnu prostitúciu. Kupliarstvo, preprava a osobné stráženie sexuálnych pracovníčok bez daného povolenia bude taktiež protizákonné.

Len v amsterdamskej zóne plateného sexu, ktorá je najznámejšou "štvrťou červených svetiel" v Holandsku, pôsobí približne 7000 osôb, uvádza tlačová agentúra AFP. Zhruba 75 percent ľudí pohybujúcich sa v holandskom sexpriemysle pochádza z nízkopríjmových krajín, najmä z východnej Európy, vyplýva z úradných štatistík.

V Holandsku sa musia sexuálne pracovníčky zaregistrovať v miestnej obchodnej komore a platiť daň z príjmu.

"Máme však slabý dohľad nad nelicencovanými spoločnosťami, eskortnými službami a nezávisle operujúcimi prostitútkami, kde sa môže vyskytnúť zneužívanie," priznáva holandská vláda.

Povolenia bude môcť vydávať 12 až 18 mestských samospráv, pričom každé jedno povolenie bude zdokumentované v národnom registri. Samotné sexuálne pracovníčky po získaní povolenia nebudú viazané na žiadnu špecifickú oblasť.