Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

IKEA už po 5-krát vyrobí plyšové hračky podľa kresieb detí

IKEA Foto: TASR/AP Photo

Už piaty rok po sebe mohli deti z celého sveta zavítať do obchodných domov IKEA a nakresliť svoju vysnívanú hračku, ktorá by sa mohla stať skutočnou.

Bratislava 15. februára (OTS) - V tomto roku bolo do populárnej súťaže Malý dizajnér zaradených 87-tisíc návrhov, z toho za Slovensko bolo prihlásených 234 kresieb. IKEA už pozná 6 víťazných návrhov, podľa ktorých bude na jeseň 2019 vyrobená unikátna kolekcia plyšových hračiek SAGOSKATT. Celý výťažok z predaja týchto hračiek venuje IKEA na dobročinné účely. Minulý rok získali na Slovensku vďaka tejto kolekcii tri organizácie 5 000 eur.

SAGOSKATT je limitovaná kolekcia plyšových hračiek navrhnutých deťmi, ktorá je súčasťou kampane Let's Play for Change, zameranej na podporu práv detí pre ich lepší každodenný život. Ide o výnimočný projekt, v ktorom si deti pomáhajú navzájom. Celý výťažok z predaja týchto plyšových hračiek je totiž darovaný organizáciám a nadáciám, ktoré sa venujú pomoci tým najmenším.

Porota švédskej IKEA vybrala 6 víťazov, ktorých návrhy sa premenia na skutočné plyšové hračky. Pre porotu je to vždy ťažké rozhodnutie, keďže každá kresba je niečím výnimočná: "Ako každý rok, aj tento bol náročný na výber. Prišlo množstvo úžasných, roztomilých a kreatívnych návrhov. Pri rozhodovaní zohľadňujeme jedinečnosť kresby, čo plyšová hračka deťom reprezentuje, aký má prínos a či je možné ju vyrobiť. V neposlednom rade je dôležité, aby jednotlivé návrhy spolu tvorili výnimočnú kolekciu." Hovorí Bodil Fritjofsson, vývojárka výrobkov pre Detskú IKEA.

A takto opisuje víťazné návrhy malých dizajnérov samotná porota:
Foto: Ikea

Riana, 11 rokov, Cyprus
"Tento vtipný robot je skutočne štýlový. Ide o nápaditú kombináciu plyšovej hračky a technológie. A pritom stále ostáva priateľský a prítulný."
Foto: Ikea

Claudia, 6 rokov, španielske ostrovy
"Táto milá, vysoká žltá žirafa s dúhovým chvostom vyzerá naozaj priateľsky. Plyšová hračka bude dobrým kamarátom mnohých detí."
Foto: Ikea

Thomas, 9 rokov, Grécko
"Myslíme si, že táto malá modrá príšerka je jednoducho rozkošná. Akoby volala: "Ahoj! Ľúbim ťa!"
Foto: Ikea

Darren Wing Hei, 5 rokov, Hongkong, Čína
"Prináša dúhu z oblohy na zem. Roztomilé s hrejivými ponožkami."
Foto: Ikea

Noor, 7 rokov, Jordánsko
"Veľké oči a mäkké chlpaté uši. Táto malá myš je vždy pripravená na večierok a rozveselí každé dieťa so svojimi šťastnými očami a kyticou balónov."
Foto: Ikea

Kilian, 9 rokov, Nemecko
"Veselá a priateľská príšerka s ružovým vyplazujúcim jazykom. Vždy pripravená na vrúcne objatie!"