Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

JÁNOŠKA ENSEMBLE: Po zlatej platni za debut nahrávame v Abbey Road

Na snímke František Jánoška. Foto: TABLET.TV

Hosťom Radoslava Šeba v relácii Exkluzívne pre TABLET.TV bol František Jánoška z hudobného zoskupenia Jánoška Ensemble.

Bratislava 10. januára (TABLET.TV) – Za prvý sólový album sme v zahraničí získali štvornásobnú zlatú platňu a už vo februári predstavíme druhý album, ktorý sme nahrávali v štúdiách Abbey Road v Londýne. V relácii Exkluzívne pre TABLET.TV to uviedol hudobník zo zoskupenia Jánoška Ensemble František Jánoška.



Hudobné zoskupenie Jánoška Ensemble založili v roku 2013 bratia Ondrej, Roman a František Jánoškovci spoločne so svojím švagrom Juliusom Darvasom. Ich hudba vychádza z klasickej hudby, ktorú nezameniteľným spôsobom – Janoska Style – kombinujú s ďalšími hudobnými žánrami ako jazz, pop, filmová hudba či world music. "K tomu, aby sme sa pred piatimi rokmi dali všetci hudobne opäť dokopy, nás viedla predovšetkým túžba po hudbe. Ako bratia sme spolu hrávali odmalička. Potom sme sa v dobrom z viacerých dôvodov rozišli, rozlietali sme sa po svete, no napokon sme prišli na to, že nám spoločné hranie chýba. A tak sme v roku 2013 dali naše sily opäť dokopy," uviedol jeden z bratov Jánoškovcov.

Svoj debut vydali pod hlavičkou nemeckého vydavateľstva Deutsche Grammaphon. "Hudobní kritici našu tvorbu pomenovali ako Jánoška Style, podľa čoho sme nazvali aj naše prvé CD," objasnil František Jánoška. "Zaujímavosťou je, že si robíme vlastné aranžmány, kompozície a veľa improvizujeme," doplnil.

Hudobníci zo zoskupenia sú Slováci, no väčší úspech v súčasnosti zaznamenávajú najmä za hranicami našej krajiny. "V Amerike sme boli doposiaľ dvakrát. Odohrali sme tam takmer 25 koncertov. Lietame po celom svete na štyroch kontinentoch. Všade nás prijímajú srdečne, či už je to Amerika alebo Ázia. Publikum miluje našu hudbu a my sme radi, že môžeme takýmto spôsobom reprezentovať Slovensko vo svete," povedal.

O popularite Jánoška Ensemble svedčí aj vysoký záujem slovenského publika o ich hudbu. Ako spomenul Jánoška v TABLET.TV, koncert, ktorý odohrali v Bratislave koncom minulého roka, mali vypredaný a pre vysoký záujem pridali ešte jedno vystúpenie.

Súbor spolupracoval aj s mnohými renomovanými umelcami, a to nielen z oblasti klasickej hudby. Medzi nimi sú napríklad Anna Netrebko, Bobby McFerrin, Al Jarreai či Bireli Lagrene. Exkluzívne pre TABLET.TV František Jánoška prezradil, že iba prednedávnom dokončili nahrávanie druhého albumu. "Album vyjde vo februári, bude sa volať Revolution a nahrávali sme ho v štúdiách na Abbey Road. Bolo to pre nás veľkým zážitkom a veľmi sa tešíme, že práve tu sme mohli dokončiť naše nové CD," uzavrel.

Pozrite si reláciu Exkluzívne pre TABLET.TV s Radoslavom Šebom a jeho hosťom.