Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Jiří Stivín, nekorunovaný kráľ jam session oslavuje 75. narodeniny

Na archívnej snímke Jiří Stivín. Foto: TASR - Andrej Galica

Stivínov hudobný prejav charakterizuje nespútanosť, improvizácia a časté prechádzanie medzi jednotlivými hudobnými štýlmi.

Praha/Bratislava 23. novembra (TASR) – Svetovo uznávaný český hudobník a multi-inštrumentalista Jiří Stivín oslavuje vo štvrtok 23. novembra 75 rokov.

Virtuózny hráč na flaute a hudobný skladateľ je významný interpret stredovekej, renesančnej a barokovej hudby, ktorý pri vlastnej tvorbe spája džezovú improvizáciu s vážnou hudbou. Jeho hudobný prejav charakterizuje nespútanosť, improvizácia a časté prechádzanie medzi jednotlivými hudobnými štýlmi.

Jiří Stivín sa narodil 23. novembra 1942 v Prahe (dnes Česko) v rodine technického úradníka a divadelnej i filmovej herečky Evy Svobodovej.

Vyštudoval odbor kamera na Filmovej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe v roku 1965. Odboru sa však prakticky nikdy profesionálne nevenoval. Viac ho priťahovala hudba. Hru na priečnu flautu sa učil súkromne u Milana Munclingra (1961-1963) a Jiřího Válka (1965-1968). V hre na saxofón je samouk, podobne ako aj v hre na rôzne typické, ale aj atypické dychové nástroje, hlavne píšťaly. Hudobné vzdelanie si však priebežne dopĺňal.

Jeho hudobné začiatky sú spojené so skupinou Sputnici, v roku 1964 spolu s Martinom Kratochvílom založili Jazz Q. V rámci ročného pobytu v Spojenom kráľovstve v Londýne študoval na Kráľovskej hudobnej akadémii (Royal Academy of Music). Od 70. rokov 20. storočia účinkoval s viacerými džezovými formáciami, spolu s Rudolfom Daškom vytvorili zoskupenie System Tandem. V roku 1981 vydal dvojalbum Výlety, ktorý patrí medzi uznávané hudobné projekty. Od polovice 80. rokov 20. storočia vyučoval hru na flautu na Pražskom konzervatóriu.



Venuje sa aj tvorbe hudby pre film a divadlo. V roku 1999 založil Centrum pre improvizáciu v umení so sídlom v obci Všenory pri Prahe, kde usporadúva a vedie improvizačné dielne.

V roku 2007 dostal od vtedajšieho českého prezidenta Václava Klausa vyznamenanie Za zásluhy o štát v oblasti kultúry a umenia.



Účinkoval na prvom albume Coniuctio skupiny Blue Effect a Jazz Q v roku 1970. Nahral viac ako štyri desiatky albumov sólovo alebo ako hosť s rôznymi hudobnými formáciami. Často hosťoval na hudobných projektoch slovenských hudobníkov ako Jaro Filip, Gabriel Jonáš a Zuzana Homolová. Hosťoval aj v štyroch skladbách na Javorovom albume (2012) slovenskej skupiny Desmod.

Jeho sestra Zuzana je česká herečka a bývalá členka Divadla Na zábradlí, jeho dcéra Zuzana je tiež herečkou a speváčkou, dcéra Markéta je flautistkou, syn Jiří hrá na bicie nástroje a druhý syn Adam na basgitaru.