Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Magazín

Klimatická zmena môže spôsobiť zvýšenie stresu v každodennom živote

Na archívnej snímke voda, ktorá sa topí na ľadovci Rhône v Alpách na juhu Švajčiarska. Foto: TASR/AP

Môžu sa objaviť aj fyziologické prejavy, ktoré zahŕňajú napríklad nespavosť, búšenie srdca či dýchavičnosť.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Klimatická zmena môže spôsobiť zvýšenie stresu v každodennom živote. Ak klimatickú úzkosť ľudia pociťujú dlhodobo a znemožňuje im bežné fungovanie, je na mieste vyhľadať odbornú pomoc. Uviedla to Zelená linka envirorezortu na sociálnej sieti.

Podľa minuloročného prieskumu 74 percent Slovákov považuje zmenu klímy za závažný problém. "Klimatická úzkosť je v psychológii relatívne nový pojem. Je to v podstate úzkosť zo zmeny klímy a jej vplyvov na krajinu a samotnú ľudskú existenciu," upisujú environmentalisti. Tvrdia, že sa prejavuje ako ťaživé pocity smútku a strachu, obsesívne rozmýšľanie nad budúcnosťou, pocity bezmocnosti či beznádeje. Môžu sa objaviť aj fyziologické prejavy, ktoré zahŕňajú napríklad nespavosť, búšenie srdca či dýchavičnosť.

"Je však dôležité aby sme sa týmito pocitmi nenechali zahltiť. V určitej miere je v poriadku cítiť aj negatívne emócie a dokonca ich môžeme využiť ako motiváciu," skonštatovala linka. Odporúča ľuďom napríklad zmeniť svoj životný štýl a snažiť sa žiť udržateľnejší život. Môžu sa stať členom organizácie, ktorá bojuje proti zmene klímy, alebo môžu znížiť využívanie leteckej dopravy či prestať jesť mäso.