Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Koza Božka upozorňuje na skutočné darčeky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Maskotkou kampane sa tento rok stala koza Božka, ktorá zablúdila na najrôznejšie miesta a stretla sa s viac ako 20 osobnosťami, ktoré projekt Skutočný darček podporili.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Mimovládna organizácia Človek v ohrození aj tento rok ponúka možnosť darovať pod stromček netradičné darčeky, ktoré potešia viacnásobne. Ľudia môžu siahnuť po daroch, ktoré zabezpečia obživu, vzdelanie, aj lepšiu budúcnosť. Maskotkou kampane sa tento rok stala koza Božka, ktorá zablúdila na najrôznejšie miesta a stretla sa s viac ako 20 osobnosťami, ktoré projekt Skutočný darček podporili. TASR o tom informovala PR manažérka mimovládnej organizácie Človek v ohrození Frédérique Hazéová.

V charitatívnom e-shope Skutocnydarcek.sk sa dajú kúpiť kučeravá ovečka, dojčenská výživa či prvá knižka a mnoho ďalších darov, ktoré môžu ľudia prostredníctvom certifikátov venovať svojim blízkym. Organizácia potom darčeky odovzdá tam, kde sú naozaj potrebné. "Pomyselné balíčky môžu skončiť v Keni, Libanone, Albánsku, Gruzínsku, Mjanmarsku či na Filipínach, ale tiež na Slovensku, v sociálne vylúčených komunitách. Reálne tam však žiadne balíky nepoletia. Všetko nakupujeme priamo v danej oblasti, čím podporujeme aj miestnu ekonomiku. Každý darček je pritom vyberaný podľa toho, čo miestni obyvatelia urgentne potrebujú," priblížil riaditeľ organizácie Človek v ohrození Branislav Tichý.

"Minulý rok boli najúspešnejšie neposedné kuriatka, ktoré sme spolu s kozami, úľmi a sadenicami odovzdali chudobným rodinám v Keni. Na výber je však množstvo ďalších darčekov, ktoré zastupujú štyri rôzne oblasti – vodu, školstvo, obživu a pomoc v rámci Slovenskej republiky," hovorí Tichý. "Sliepky ani kozy nekončia na tanieri, ale poskytujú obživu vo forme vajec a mlieka. To, čo rodiny nespotrebujú, môžu predať na trhu. Stávajú sa tak finančne sebestačnými," doplnil. Rodiny, ktorým sú zvieratá určené, sú tiež s pomocou lokálnych partnerov vzdelávané, aby vedeli, ako sa o ne postarať a vytvoriť si dlhodobo udržateľné chovy.