Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Londýnske divadlo Old Vic dostalo už 20 obvinení voči K. Spaceymu

Kevin Spacey (vpravo). Foto: TASR/AP

Obvinenia z nevhodného správania tohto amerického herca sa vynorili po tom, ako sa vo svete objavila celá záplava podobných tvrdení proti iným známym mužom.

Londýn 16. novembra (TASR) - Londýnske divadlo Old Vic dostalo už 20 "osobných obvinení" z nevhodného správania, ktorého aktérom mal byť americký herec Kevin Spacey. Ten bol v rokoch 2004-15 umeleckým riaditeľom tejto inštitúcie, informovala agentúra DPA.

Incidenty sa podľa štvrtkového vyhlásenia divadla odohrali v rokoch 1995-2013, pričom len jediný z nich bol v minulosti vedeniu tejto inštitúcie aj nahlásený.

"Počas jeho pôsobenia bolo Old Vic v jedinečnej pozícií, že pri jeho kormidle bola hollywoodska hviezda, okolo ktorej existoval kult osobnosti," uviedlo vedenie divadla vo vyhlásení.

Dodalo, že podľa doterajších zistení vyplývajúcich z vyšetrovania Spaceyho mohla práve hercova popularita a status brániť "obzvlášť služobne mladším zamestnancom a mladým hercom", aby o tom hovorili a požiadali o pomoc.

Divadlo obvinenia voči Spaceymu hlboko zasiahli a znepokojili. "Skutočne a hlboko súcitím so všetkými, ktorí sa vyslovili a povedali, že im bolo nejakým spôsobom ublížené konaním môjho predchodcu," uviedol Matthew Warchus, ktorý Spaceyho nahradil vo funkcii umeleckého šéfa divadla.

"Tieto obvinenia boli šokom a znepokojivým prekvapením pre mnohých z nás," povedal ďalej. "Je nesprávne, neférové a nezodpovedné povedať, že každý o tom (Spaceyho správaní) vedel," dodal.

Londýnska Metropolitná polícia začiatkom novembra informovala, že prešetruje obvinenie zo sexuálneho napadnutia v roku 2008. Jeho aktérom mal byť Spacey, voči ktorému už podobné tvrdenia zazneli aj v Spojených štátoch.

Obvinenia z nevhodného správania tohto amerického herca sa vynorili po tom, ako sa vo svete objavila celá záplava podobných tvrdení proti iným známym mužom, z ktorých prvé boli namierené voči hollywoodskemu magnátovi Harveymu Weinsteinovi.