Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Maďar mal šťastie, preplával na potápajúcom sa člne cez Atlantik

Atlantický oceán Foto: TASR/AP

Gábor Rakonczay zvládol doveslovať na karibský ostrov Antigua. Maďarský štátny rozhlas o tom dnes podľa agentúry AP informovala jeho manželka Viktória.

Budapešť 26. marca (TASR) - Po 76 dňoch sa veslica maďarského dobrodruha Gábora Rakonczaya, ktorý sa vlani v decembri vydal na plavbu naprieč Atlantickým oceánom, začala potápať. Rakonczay to však zvládol doveslovať na karibský ostrov Antigua. Maďarský štátny rozhlas o tom dnes podľa agentúry AP informovala jeho manželka Viktória.

Rakonczay sa vydal na svoju dobrodružnú plavbu 21. decembra 2011 z portugalského letoviska Lagos. Na svojej samostatnej ceste sa po 15 dňoch zastavil pre zásoby na Kanárskych ostrovoch s cieľom pokračovať na francúzsky karibský ostrov Guadeloupe.

Potápajúci sa čln sa mu podarilo zachrániť, pričom sa mu však pokazilo satelitné komunikačné zariadenie, prostredníctvom ktorého mali jeho blízki a fanúšikovia možnosť sledovať, kde sa nachádza. Od 6. februára však nevyslal žiaden signál. Ozval sa až z Antiguy, vysvetlila Rakonczayova manželka, ktorá s ním uskutočnila podobnú plavbu v roku 2008.

Ako ďalej uviedla, na svojej samostatnej ceste sa dostal do cieľa o tri týždne skôr, ako plánoval.