Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Marven chystá premiéru svojho dokumentu o divokej prírode Slovenska

Na snímke zľava britský dokumentarista Nigel Marven, manažér projektu, kameraman Milan Kánya, technický supervízor, kameraman Jakub Mrocek a britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker počas tlačovej konferencie k svetovej premiére dokumentárneho filmu Divoká príroda Slovenska v Bratislave 7. decembra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zámerom projektu bolo ponúknuť slovenskému i svetovému publiku pohľad na divočinu v srdci Európy pod vedením skúseného producenta a režiséra.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Britský dokumentarista Nigel Marven nakrútil film o divokej prírode Slovenska. Svetovú premiéru dokumentu Divoká príroda Slovenska s Nigelom Marvenom odvysiela RTVS na Dvojke 1. januára. Informoval o tom tím tvorcov projektu na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave za účasti Marvena aj britského veľvyslanca na Slovensku Nigela Bakera.

Zámerom projektu bolo ponúknuť slovenskému i svetovému publiku pohľad na divočinu v srdci Európy pod vedením skúseného producenta a režiséra. "Nigel Marven vyprodukoval za svoj život asi 150 rôznych dokumentárnych filmov z celého sveta. Medzi jeho najznámejšie filmy patrí napríklad Prehistorický park a Putovanie s dinosaurami, 12 rokov spolupracoval aj s Davidom Attenboroughom," priblížil manažér projektu, koproducent a kameraman Milan Kánya tvorcu filmov o divokej prírode, scenáristu a dobrodruha.

"Myšlienka vznikla pri jeho prvej návšteve, keď tu bol v lete v roku 2021. Keď videl, akú máme krásnu prírodu, sám navrhol, či by sme si vedeli predstaviť spraviť dokumentárny film o Slovensku," uviedol pre TASR Kánya. Marvena podľa neho zaujíma všetka biodiverzita, od hmyzu cez žaby, cicavce či dravce. "Ale vybral niektoré druhy, ktoré sú podľa neho najzaujímavejšie pre diváka, väčšinu z nich sa nám podarilo natočiť," poznamenal k filmu, ktorý nie je len o zvieratách.

Marvena, ktorý ukazuje vo svojich filmoch krásy krajín pre potenciálnych turistov z celého sveta, na Slovensku zaujal tiež fakt, že ide o krajinu s najväčším počtom hradov a zámkov na obyvateľa na svete. "Viacero príbehov je spojených s nejakým špeciálnym druhom zvieraťa a zároveň hradu a zámku, na ktorom žije," dodáva Kánya k filmu, ktorý bude podľa neho dobrá reklama pre Slovensko a jeho krásy. "Zároveň si myslím, že veľká časť ľudí zo Slovenska, ktorí ten dokument uvidia, bude prekvapená, aké druhy zvierat u nás žijú," uzavrel.

Premiéra filmu Nigela Marvena Divoká príroda Slovenska bude 1. januára o 20.10 h na Dvojke. Po nej si diváci budú môcť pozrieť aj film o filme.