Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Metalinda vydáva reedíciu svojho eponymného debutu z roku 1990

Skupina Metalinda. Foto: Foto: Peter Samel ml.

Album ponúka jedenásť piesní, sú nimi Šanca, Jago, Van Beethoven, Xénia, Kovový kráľ, VSR, Politika, Môj príbeh, Velím si sám, Mefisto a Ján Amos Džínový.

Bratislava 26. februára (TASR) - Metalinda je debutový album rovnomennej bratislavskej kapely, ktorý vydalo vydavateľstvo Opus v roku 1990. Skupina tu plnohodnotne nadväzuje na veľmi úspešnú slovenskú pop-rockovú líniu 80. rokov (Elán, Team, Tublatanka) a prináša výrazné piesne, ktorým interpretačne dominujú kľúčové osobnosti skupiny gitarista Peter Sámel a spevák Pavol Drapák. Album predznamenal ešte v roku 1989 singel so skladbami Kovový kráľ a Jago. Platňu uzatvára skladba Ján Amos Džínový, ktorá sa stala jedným z najväčších hitov v bohatom repertoári skupiny. Po 34 rokoch vychádza reedícia debutového albumu vo forme LP a CD nosiča. TASR informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Album ponúka jedenásť piesní, sú nimi Šanca, Jago, Van Beethoven, Xénia, Kovový kráľ, VSR, Politika, Môj príbeh, Velím si sám, Mefisto a Ján Amos Džínový. Album nahrala kapela v zložení Peter Sámel (gitary, zbor), Michal Kovalčík (gitary, zbor), Pavel Drapák (sólový spev, zbor), Martin Cepka (basová gitara), Ján Lapoš (bicie nástroje) a Marián Varhaník (klávesy).

"V tej dobe sa dostať k vydaniu albumu bolo nesmierne ťažké. Najskôr ste museli nahrať tri single a z každého bolo nutné predať celý náklad, čo bolo 5000 kusov. Až potom ste sa dostali k nahrávaniu LP platne. No a nám sa to podarilo. Písal sa rok 1989, keď na Námestí SNP prebiehala Nežná revolúcia, a my sme konečne dostali šancu nahrať dlhohrajúcu LP platňu. Bol to náš vysnívaný sen, ktorý sa stal skutočnosťou a pre nás to bolo neuveriteľné, že sme sa dostali do nahrávacieho štúdia, ktoré v tej dobe patrilo medzi najlepšie vybavené v Európe. Dnes, keď si pustím ten album, ktorý sme nahrávali pred 34 rokmi, má na dnešnú dobu aktuálne texty a sála z neho neskutočná energia," hovorí k reedícii frontman skupiny Sámel.

Metalinda odohrá v marci a apríli desať koncertov na Síla návratů tour 2004 po českých mestách spolu s heavy-metalovými legendami Citron a Loretta.