Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

MYSTICKÉ NEBESKÉ DIVADLO: Júlový Mesiac nás vytrhne zo snov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krátko po zotmení 27. júla sa ocitne v tieni Zeme najdlhšie za posledných sto rokov.

Slovensko 22. júla (Teraz.sk) – Prelom letných prázdnin bude famózny. Postará sa o to mimoriadne dlhé úplné zatmenie Mesiaca. Pozitívnu správu máme aj pre pracujúcich – nastane totiž v piatok večer a aj počasie má byť pozorovaniam naklonené.

Výnimočný úkaz

Ak sa vám zdá, že zatmenia Mesiaca sú v porovnaní so zatmeniami Slnka častejšie, máte pravdu. To júlové ale bude zaujímavé hneď z niekoľkých dôvodov: bude po troch rokoch úplné a navyše potrvá mimoriadne dlho.

„Je to najdlhšie zatmenie Mesiaca v tomto storočí s dĺžkou trvania úplnej fázy 104 minút,“ uviedol astronóm Július Koza z Astronomického ústavu SAV. Iba pre porovnanie pripomeňme, že jav spred troch rokov trval 73 minút.

Na snímke zverejnenej 11. júla 2018 je viditeľná časť hviezdnej oblohy s Mliečnou dráhou nad veľkým teleskopom v observatóriu na Roque de los Muchachos na kanárskom ostrove La Palma.
Foto: TASR/AP

Kedy obrátiť oči k oblohe


Začiatok čiastočného zatmenia 20:24 h.
Začiatok úplného zatmenia 21:30 h.
Maximum 22:22 h.
Koniec úplného zatmenia 23:13 h.
Koniec čiastočného zatmenia 00:19 h., 28. júla

Zdroj: www.astro.sk


Zatmenie pod drobnohľadom

Nevšedný astronomický úkaz nastáva v momente, keď sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky, pričom tieň planéty dopadá na náš prirodzený satelit. Dĺžku zatmenia ovplyvnia koncom júla aj geometrické ukazovatele. „Mesiac bude prechádzať najširšou časťou zemského tieňa v blízkosti jeho stredu,“ vysvetlil astronóm.

Poloha jednotlivých vesmírnych objektov na hviezdnej oblohe počas úplného zatmenia Mesiaca.
Foto: www.stellarium.org - Július Koza

Zatmenie Mesiaca je aj vhodný okamih uvedomiť si niektoré zaujímavé prírodné princípy. Ak budete jav sledovať od jeho úplného začiatku, všimnite si, že z nášho pohľadu tieň Zeme začína „odhrýzať“ z východnej strany mesačného povrchu. „To svedčí o tom, že Mesiac sa v skutočnosti pohybuje od západu na východ. My však vnímame jeho zdanlivý pohyb od východného obzoru k západnému. Tento dojem v nás vyvoláva rotácia Zeme,“ uviedol astronóm a doplnil, že už starí Gréci dospeli na základe kruhového zemského tieňa k poznaniu, že naša planéta je guľatá.

Zaujímavým faktom je, že zatmenia úzko súvisia aj so sopečnou a meteorickou aktivitou. Pozorovaním zatmení totiž možno zistiť mieru zaprášenia a znečistenia atmosféry Zeme.

Hviezdy ako na dlani

Prísľub magického divadla nenesie len samotné zatmenie, ale celá hviezdna obloha. Mesiac bude v čase maxima prechádzať súhvezdím Kozorožca. Nad horizontom môžeme vtedy nájsť červenkastý Mars a vpravo na južnej strane oblohy zase planétu Saturn.

Jasne žiariť bude hviezda Antares a aj Jupiter. Ak sa rozhodnete v čase zatmenia zájsť mimo dosah mestských svetiel, naskytne sa vám aj krásny pohľad na pás Mliečnej cesty.

Poloha jednotlivých vesmírnych objektov na hviezdnej oblohe počas úplného zatmenia Mesiaca.
Foto: www.stellarium.org - Július Koza

Cesta za zatmením

Vymyslieť program pre prázdninujúcu mládež je niekedy nadľudský výkon. Práve zatmenie môže byť dobrodružstvom, ktoré spojí celú rodinu a pritom k tomu nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Detailnejší pohľad docielite aj bežným ďalekohľadom. Pre umocnenie zážitku si však nájdite príjemné miesto v prírode, kde výhľad na oblohu neruší svetelný smog.

„Mesiac bude skutočne na oblohe neprehliadnuteľný, masívne červený a fascinujúci. Nočná krajina dostane až mystický nádych,“ uviedol astronóm Marek Husárik.

Planéta Mars sa 27. júla 2018 priblíži na najmenšiu vzdialenosť za posledných 15 rokov zároveň s najdlhším zatmením mesiaca v 21. storočí.
Foto: TASR/AP

A na záver ešte jedno prehovorenie do duše priamo od astronóma: „Milí rodičia, 27. júla neposielajte večer deti do postele, ale povinne s nimi choďte do prírody a doprajte si spolu toto výnimočné vesmírne predstavenie. V lete je na to predsa najlepší čas. Najbližšie úplné zatmenie sa odohrá až 21. januára 2019 nadránom, a to sa asi málokomu bude chcieť ísť von,“ dodal Husárik