Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Na bratislavskom letisku si pripomenuli výročie smrti M. R. Štefánika

Milan Rastislav Štefánik (21.7.1880 - 4.5.1919) sa stal významným astronómom, vojenským pilotom, francúzskym generálom a jedným z prvých Slovákov, ktorí viackrát vystúpili na horu Mont Blanc. Foto: TASR/reprodukcia

Letci tak prišli v piatok (4.5.) vzdať hold a položiť kvety k Štefánikovej soche na letisku, ktoré je práve po tomto významnom slovenskom letcovi a vedcovi pomenované.

Bratislava 6. mája (TASR) - Zástupcovia Slovenského leteckého zväzu si spoločne s bratislavským letiskom pripomenuli 93. výročie smrti Milana Rastislava Štefánika. Letci tak prišli v piatok (4.5.) vzdať hold a položiť kvety k Štefánikovej soche na letisku, ktoré je práve po tomto významnom slovenskom letcovi a vedcovi pomenované.

"Štefánikovu spomienku si letisko pripomína každý rok ku dňu jeho tragickej smrti," konštatovala pre TASR hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) Dana Madunická. Pripomenula, že bronzová socha generála bola na letisku slávnostne osadená v júli roku 2000.

Dodala, že autentický odliatok sa ideovo viaže na letisko. "Zobrazuje Štefánika v charakteristickom leteckom oblečení - kombinéze, čižmách, rukaviciach, kukle a ochranných okuliaroch posunutých vysoko nad čelo. Kombinéza je pri výstrihu rozopnutá odhaľujúc vysoký stojatý golier generálskej blúzy s dištinkciami," uzatvorila.