Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na náročné výzvy orientovaný Amundsen sa narodil pred 140 rokmi

Roald Amundsen Foto: buzzbox.com

Amundsen zahynul pri nehode lietadla počas akcie na záchranu polárneho bádateľa Umberta Nobileho, ktorého vzducholoď Italia havarovala v Severnom ľadovom oceáne. Amundsenovo telo sa nikdy nenašlo.

Borge/Bratislava 16. júla (TASR) – Nórsky polárny bádateľ a cestovateľ Roald Amundsen ako prvý človek na svete dosiahol južný pól.

Narodil sa pred 140 rokmi 16. júla 1872 v meste Borge v Nórsku v rodine lodiarov a námorných kapitánov.

Jeho matka nechcela, aby pokračoval v rodinnej tradícii a nútila ho stať sa lekárom. Po jej smrti však vo veku 21 rokov štúdium medicíny zanechal a odišiel na more. Najskôr sa plavil ako kormidelník na námorných lodiach a od roku 1899 sa zúčastňoval na mnohých polárnych výpravách.

V rokoch 1903 až 1906 Amundsen viedol svoju prvú expedíciu – ako prvý uskutočnil severozápadný priechod medzi Atlantickým oceánom a Tichým oceánom na pätnásťmetrovej lodi Gjoa okolo ostrova Grónsko do prístavu Nome na Aljaške a určil pozíciu severného magnetického pólu.

Roald Amundsen
Foto: searchforamundsen.com
Pri expedícii v rokoch 1909 až 1911 nebol pôvodným Amundsenovým cieľom južný pól. Cieľ svojej cesty Amundsen oznámil, až keď sa dozvedel, že by nebol prvým pokoriteľom severného pólu, na ktorý smerovala jeho výprava. Svet totiž obletela správa, že Američan Robert Edwin Peary v roku 1906 severný pól dosiahol. Na ostrove Madeira zmenil Amundsen svoj plán a oznámil, že smeruje na juh. Uviedol tak do úžasu aj posádku svojej lode, jej členovia sledovali jeho oznámenie s otvorenými ústami.

Roald Amundsen dosiahol južný pól 14. decembra 1911.
Foto: TASR/AP
Trasa výpravy viedla od Zátoky veľrýb v Antarktíde cez Rossov pobrežný ľad, prekonala nebezpečné trhliny, zdolala stúpanie cez 3000 metrov vysoký Axel-Heibergov ľadovec a ocitla sa na zaľadnených náhorných planinách. Skupina dosiahla pomerne hladko južný pól 14. decembra 1911 a vztýčila na ňom nórsku vlajku. Vyfúkla tak prvenstvo polárnej výprave britského bádateľa Roberta Falcona Scotta, ktorý svoj úmysel dobyť južný pól oznámil ešte 13. septembra 1909 v londýnskom periodiku The Times. Scottova výprava južný pól zdolala v januári 1912. Nemala však to šťastie ako Amundsen, ktorý sa vrátil živý. Všetci jej členovia zahynuli na spiatočnej ceste na pobrežie.

Nórsky premiér Jens Stoltenberg stojí pri tabuli označujúcej Južný pól 12. decembra 2011. Stoltenberg navštívil Antarktídu pri príležitosti blížiaceho sa 100. výročia expedície nórskeho polárneho výskumníka Roalda Amundsena na Južnom póle.
Foto: TASR/AP
Po Amundsenovi je pomenovaná americká vedecká stanica Amundsen – Scott na južnom póle. Jeho meno nesie Amundsenovo more pri pobreží Antarktídy. Obrovský kráter na južnom póle Mesiaca sa tiež po ňom volá Amundsenov kráter. Nórske vojenské námorníctvo po ňom pomenovalo jednu z bojových lodí - HNoMS Roald Amundsen.

Dobyvateľ polárnych končín zomrel v roku 1928, za pravdepodobný deň jeho úmrtia sa uvádza 18. jún. Amundsen zahynul pri nehode lietadla počas akcie na záchranu polárneho bádateľa Umberta Nobileho, ktorého vzducholoď Italia havarovala v Severnom ľadovom oceáne. Amundsenovo telo sa nikdy nenašlo. V roku 1928 by sa Amundsen dožil 56 rokov.