Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Najnovší trend je viazanie tukov

7.miesto v tzv. „rebríčku tučnoty národov“ Slovensku OECD pridelila vďaka tomu, že s obezitou, bojuje viac než 22% dospelých a viac než polovica slovenskej populácie.

Bratislava 9. mája (TERAZ.sk - OTS) - Slováci patria medzi najtučnejšie národy na svete. 7.miesto v tzv. „rebríčku tučnoty národov“ nám OECD pridelila vďaka tomu, že s obezitou, bojuje viac než 22% dospelých a viac než polovica slovenskej populácie. Približne každému 5.dospelému Slovákovi tak s pribúdajúcim tukom v tele pribúdajú aj chronické ochorenia a vyhliadky na kratší život.

Inšpirácia ako schudnúť najnovšie prichádza z Nemecka, označovanom donedávna aj za „najtučnejšiu krajinu EÚ“. Tohto prívlastku sa však v posledných rokoch pomaly zbavuje. Trendom v Nemecku sú tvz. „viazače tuku“. Tie sú schopné na seba naviazať veľké množstvo tuku v tráviacom trakte a následne ho prirodzene vylúčiť z tela v nestrávenej podobe. To všetko bez nutnosti vzdať sa úplne tuku v strave počas diéty. „Diabetológovia a obezitológovia sú ako drogoví díleri. Rovnako ako oni okamžite registrujú nové omamné látky na scéna, tak aj my okamžite vieme, na čom nám „fičia“ pacienti. Zaznamenali sme zvýšený dopyt po nemeckom produkte, ktorý obsahuje účinnú látku polyglukozamín. Ten sa vyznačuje vysokou schopnosťou naviazať na seba tuky a redukovať ich výdaj do organizmu. Následne sú vylúčené prirodzenou cestou “ popisuje najnovší trend v chudnutí diabetológ a obezitológ, MUDr.Jaroslav Fábry.

Ide pritom o jeden z mála produktov na chudnutie, ktorý je vďaka svojmu zloženiu na Slovensku oficiálne vedený aj ako zdravotnícka pomôcka. Zároveň ho môžu užívať aj diabetici či celiatici. Bezhlavé chudnutie však špecialista na chudnutie odmieta. „Je nezmyslom, ak sa ten, kto chce chudnúť začne bez rozmyslu napchávať tabletkami na chudnutie. Formoline L112 je vysoko účinný, ale len pri splnení istých podmienok, ako napr. dodržanie stravovanie a kalorického príjmu, ktorý určite nie je vhodné stlačiť na 1000kcal, ako to niektorí v snahe schudnúť robia. Viazače tukov nefungujú ani pri absolútnom vylúčení tuku zo stravy “ hovorí Fábry.

Slová špecialistu potvrdzujú aj realizované klinické štúdie, ktorými inak väčšina prípravkoch určených na chudnutie neprešla. „Chudnutie je záväzkom na celý život, správny prípravok ale môže nakopnúť i motivovať. Vždy je však dobré poradiť sa pri zhadzovaní kíl s odborníkom“ dodáva špecialista na chudnutie.