Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Magazín

NASTRAŽTE ĎALEKOHĽADY: Okolo Zeme preletí asteroid

Ilustračné foto. Foto: www.nasa.gov

Vedci objekt spozorovali iba pred pár dňami, my ho môžeme uvidieť už aj v menších binokulároch.

Bratislava 9. februára (Teraz.sk) – Týždeň plný snehu a mrazivých teplôt uzavrieme vesmírnou nádielkou asteroidov. V týchto dňoch ponad naše hlavy už jeden „balvan“ preletel, ďalší minie Modrú planétu o pár hodín.

Asteroid s označením 2018 CB presviští okolo Zeme v piatok 9. februára o 23.29 h. V kozmickom vyjadrení to bude naozaj „o chlp“. Dostane sa do vzdialenosti necelých 70 000 kilometrov. Pre lepšiu predstavu - Mesiac je od Zeme vzdialený približne 384 400 kilometrov. Skalnaté teleso, ktoré dosahuje veľkosť okolo 15-40 metrov, nás minie vo vzdialenosti menšej ako pätina vzdialenosti Zeme od nášho prirodzeného satelitu.

Päť rokov po Čeľjabinsku

Pre astronómov je priblíženie objektov podobnej veľkosti vždy malým sviatkom, hoci nie ojedinelým. Nadšenie vyjadril aj americký vedec Paul Chodas z Centra pre výskum blízkozemských telies. Každý prelet asteroidu je podľa neho zaujímavou udalosťou, zároveň však nie je dôvod panikáriť.

„Asteroidy tejto veľkosti sa nedostávajú do blízkosti našej planéty veľmi často. Stáva sa to jeden alebo dvakrát za rok,“ uviedol Chodas v správe NASA a dodal, že „hoci je 2018 CB pomerne malé teleso, stále by mohlo byť väčšie než asteroid, ktorý vstúpil do zemskej atmosféry pred piatimi rokmi v ruskom Čeľjabinsku.“



Uvidíme ho ďalekohľadmi

Ak si trúfate na jeho pozorovanie, astronóm Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV prezradil, kam na nočnej oblohe musíte namieriť zrak aj spolu s menším ďalekohľadom vybaveným CCD kamerou. Odporúča neotáľať, pretože asteroid bude na večernej oblohe len „veľmi krátko“.

„Po západe Slnka po 17.00 h bude vo výške 60 stupňov nad obzorom v súhvezdí Povozník. O hodinu neskôr už 75 stupňov stále v Povozníkovi. O 19.00 h bude takmer v zenite v Perzeovi. Jasnosť objektu sa môže máličko zvýšiť aj pod 13 magnitúd. Zhruba o dve hodiny neskôr bude stále v Perzeovi, ale iba vo výške 50 stupňov nad obzorom. Uhlová rýchlosť objektu bude stále vyššia a vyššia, no na úkor jeho výšky nad obzorom. Na asi polhodinu sa ocitne v súhvezdí Andromeda, potom Trojuholník a krátko po 22. hodine v Rybách. Tam svoju púť po slovenskej oblohe ukončí tesne pred 23. hodinou, pretože zapadne pod obzor,“ vysvetlil Husárik pre Teraz.sk.

Pohľad na obežné dráhy planét a asteroidu 2018 CB.
Foto: Marek Husárik, Astronomický ústav SAV

Asteroid, ktorý nepriletel sám

Polnočný piatkový návštevník síce uzavrie prvý februárový týždeň, ktorý však „otvoril“ asteroid s označením 2018 CC. Skalnatý objekt preletel okolo Zeme 6. februára v oveľa väčšej vzdialenosti. Od našej planéty ho delilo 188 000 kilometrov, zato mal veľmi podobnú veľkosť ako jeho piatkový „súrodenec“.

Žiadne apokalyptické scenáre

Ani jeden zo spomenutých asteroidov nepredstavuje pre Modrú planétu riziko. Observatórium Catalina Sky Survey dôkladne prečesáva každý deň oblohu a túto zaujímavú dvojicu spozorovalo len nedávno - 4. februára. Stalo sa tak v rámci skúmania blízkozemských objektov.

Jedným z projektov NASA je aj pozorovanie populácie telies, ktorých veľkosť presahuje 140 metrov. Niektoré z nich sú pritom klasifikované ako potenciálne nebezpečné.

Zdroj: www.nasa.gov, Astronomický ústav SAV