Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nedostatky na dovolenke treba reklamovať priamo v letovisku

Ilustračná foto Foto: TASR/AP

V prípade, že turista nie je spokojný s vybavením reklamácie zo strany CK po návrate z dovolenky, alebo mu nevyhovuje výška odškodnenia, môže sa obrátiť na súd.

Bratislava 19. júla (TASR) – Nedostatky na zájazde by mali turisti reklamovať hneď po ich zistení priamo v dovolenkovom letovisku. Písomnú reklamáciu si však nesmú zabudnúť nechať potvrdiť u delegátky cestovnej kancelárie (CK), aby mali doklad o jej podaní.

"Pretože sa stáva, že delegát odmietne podpísať prevzatie reklamácie," opísala pre TASR ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Nadežda Machútová. Zároveň by mal poškodený turista trvať na vybavení reklamácie priamo počas dovolenky. "V prípade, že nebolo v silách delegáta napraviť problém počas zájazdu, po návrate z dovolenky má turista čas na podanie reklamácie u cestovnej kancelárie tri mesiace," doplnila Machútová.

Nie je tiež na škodu, aby poškodený spravil fotky či videozáznam priamo na mieste a zachytil tak nedostatky, na ktoré sa sťažuje. "Takéto podporné dôkazy sú vždy potrebné. Pretože človek nikdy nevie, či prípad neskončí na súde," dodala Machútová.

V prípade, že turista nie je spokojný s vybavením reklamácie zo strany CK po návrate z dovolenky, alebo mu nevyhovuje výška odškodnenia, môže sa obrátiť na súd. Zároveň môže upozorniť aj Slovenskú obchodnú inšpekciu. Tá však môže buď udeliť pokutu CK do výšky 66.000 eur a v krajnom prípade môže požiadať o odobratie jej živnosti. Samotný dovolenkár však môže žiadať odškodnenie len na súde.