Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Polícia zakázala Wallendovi chôdzu po lane medzi mrakodrapmi v N. Y.

Foto: TASR/AP

Najslávnejším povrazolezcom, ktorý prešiel po lane medzi newyorskými mrakodrapmi, bol Philippe Petit

New York 26. júna (TASR) - Plán amerického povrazolezca Nika Wallendu, ktorý v nedeľu ako prvý človek na svete prešiel bez istenia po lane ponad svetoznámy Veľký kaňon v Arizone a chcel si výkon zopakovať medzi najvyššími newyorskými mrakodrapmi, dostal od polície červenú. Oznámil to v utorok server New York Daily News.

Wallenda, člen siedmej generácie cirkusovej rodiny Lietajúci Wallendovci, chcel oceľové lano natiahnuť medzi Empire State Building a Chrysler Building. Avšak newyorský policajný komisár Ray Kelly na tlačovej konferencii novinárom povedal, že jeho takmer tisícmetrová chôdza nad mestom by ohrozila mnohých ľudí.

"Podľa na by to nebolo v meste rozumné." Komisár zdôraznil, že je veľký rozdiel medzi New Yorkom a predchádzajúcimi miestami Wallendových akrobatických vystúpení.

"Prešiel ponad Veľký kaňon, na ktorého dne je voda. Tu by boli (pod ním) tisíce Newyorčanov."

Wallenda povedal, že bez súhlasu mesta sa o to pokúšať nebude.

"Teším sa nielen z chôdze po lane, ale teším sa aj náročnému získavaniu povolení," citovala ho agentúra DPA.

Vlani prešiel Wallenda po lane nad Niagarskými vodopádmi ako vôbec prvý akrobat. Predtým však musel dva roky lobovať, aby dosiahol zmeny zákonov na oboch stranách vodopádov, v USA i Kanade, a získal pre svoj pokus povolenie.

Najslávnejším povrazolezcom, ktorý prešiel po lane medzi newyorskými mrakodrapmi, bol Philippe Petit. V roku 1974 prešiel bez súhlasu úradov po lane medzi dvoma vežami Svetového obchodného centra, rozpráva o tom Oscarom ocenený filmový dokument Man on Wire z roku 2008.