Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Online hrozby vystupujú z tieňa

Ilustračné foto Foto: TASR

Najvyššia koncentrácia online bezpečnostných ohrození je zameraná na legitímne destinácie s masívnou návštevnosťou, ako sú napríklad najpoužívanejšie vyhľadávače, stránky predajcov i sociálne médiá.

Bratislava 10. februára (TASR) - Pravdepodobnosť šírenia nebezpečného obsahu cez internet je až 21-krát vyššia v prípade stránok elektronických obchodov a až 27-krát vyššia v prípade vyhľadávačov, než je tomu u stránok ponúkajúcich pirátsky softvér. Dokazuje to výročná bezpečnostná správa Cisco pre rok 2013 (ASR).

Najvyššia koncentrácia online bezpečnostných ohrození nie je zameraná na pornografiu, pirátske či stávkové weby, ale na celkom legitímne destinácie s masívnou návštevnosťou, ako sú napríklad najpoužívanejšie vyhľadávače, stránky predajcov i sociálne médiá.

Bezpečnostné ohrozenia vo firemnom prostredí narastajú aj preto, lebo mnohí zamestnanci majú "svoj vlastný" pracovný štýl, v rámci ktorého sa ich zariadenia, práca a online správanie prelínajú s ich osobným životom prakticky kdekoľvek – v kancelárii, doma, na cestách. Význam tohto trendu pre podnikovú bezpečnosť potvrdzujú zistenia druhej štúdie s názvom Cisco Connected World Technology Report (CCWTR), ktorá prináša detailnejší pohľad na správanie budúcej celosvetovej generácie zamestnancov, tzv. Generácie Y.

Podľa tejto štúdie je väčšina z nich presvedčená, že doba nedotknuteľnosti súkromia sa skončila (91 %), no pritom iba tretina z nich vôbec nemá obavy z toho, aké dáta sú o nich zhromažďované. Sú ochotní poskytovať osobné informácie výmenou za možnosť online socializácie. Mladí ľudia Generácie Y z celého sveta dokonca tvrdia, že radšej poskytnú osobné informácie online obchodu, ako IT oddeleniu zamestnávateľa.

Rastúci počet príslušníkov Generácie Y, ktorí sa stávajú súčasťou celosvetovej pracovnej sily, vytvára tlak na kultúru a bezpečnostné pravidlá spoločností. Očakávajú slobodu pri používaní sociálnych médií, výbere pracovných zariadení a mobilný štýl pracovného života – teda vecí, o ktorých celé generácie zamestnancov pred nimi ani nesnívali.

V decembri 2012 poukázala prvá kapitola štúdie Connected World Technology Report na to, že Generácia Y sleduje sociálne médiá, emaily a textové správy neustále – či už sú v posteli (3 zo 4 respondentov), pri jedle (takmer polovica), na toalete (1 z 3), alebo počas šoférovania (každý piaty). Tento životný štýl demonštruje budúcnosť práce a poukazuje na to, akým spôsobom budú musieť spoločnosti súťažiť o nových zamestnancov.

V roku 2012 vzrástol výskyt škodlivého softvéru (malvér) na zariadeniach s platformou Android o 2577 %. Mobilný malvér však predstavuje len 0,5 % celkového výskytu škodlivého softvéru. Tieto trendy sú obzvlášť závažné, keďže smartfón je pre Generáciu Y najobľúbenejším spomedzi všetkých zariadení, viac ako laptop, PC alebo tablet.

Výročná bezpečnostná správa Cisco pre rok 2013 prezentuje najdôležitejšie bezpečnostné trendy roka a prináša tipy a odporúčania pre zvyšovanie bezpečnosti podnikových informačných technológií. Štúdia Cisco Connected World Technology Report sa podrobnejšie zameriava na ohrozenia definované v bezpečnostnej správe.

Celosvetová štúdia sa skladá z dvoch prieskumov: prvý sa sústreďuje na vysokoškolských študentov a mladých pracovníkov vo veku 18 až 30 rokov, druhý na IT manažérov z rôznych odvetví po celom svete.

TASR informovalo Cisco Slovensko.