Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Speváčka Patricia Janečková podľahla rakovine, mala 25 rokov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Prvýkrát očarila verejnosť už ako 12-ročná a dokonalým spevom ovládla súťaž Talentmánia. Hneď po víťazstve vydala vlastný debutový album.

Praha 2. októbra (TASR) - Vo veku 25 rokov zomrela v nedeľu muzikálová a operná speváčka Patricia Burda Janečková pochádzajúca zo Slovenska. V roku 2010 len ako 12-ročná zvíťazila v televíznej česko-slovenskej súťaži, neskôr zažiarila aj na svetových pódiách. TASR prevzala pondelkovú správu z portálu TN.cz českej televízie Nova. Pre portál úmrtie potvrdila Jana Švábová, manažérka speváčky.

Janečková sa narodila v Nemecku slovenským rodičom, vyrastala a žila v Ostrave, kde absolvovala operný spev na Janáčkovom konzervatóriu. Vystupovala na festivaloch v Česku i zahraničí. Ako sólistka účinkovala s mnohými českými a slovenskými symfonickými a komornými orchestrami a pôsobila v Moravskosliezskom Národnom divadle.

Prvýkrát očarila verejnosť už ako 12-ročná a dokonalým spevom ovládla súťaž Talentmánia. Hneď po víťazstve vydala vlastný debutový album.

Janečková od vlaňajšieho februára bojovala s rakovinou prsníka a musela podstúpiť mastektómiu (odstránenie prsníka). V rozhovore pre redakciu portálu TN.cz vtedy hovorila o náročných zážitkoch počas ožarovania a chemoterapie.

V júni tohto roka sa vydala za herca Vlastimila Burdu a označila to za "najkrajší deň jej života". Práve on bol jednou z najväčších opôr pri ťažkej liečbe, povedala Janečková.

Na medzinárodnej scéne vďaka opernému spevu zažiarila v roku 2014 ako absolútna víťazka speváckej súťaže Concorso Internazionale Musica Sacra v Ríme.