Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Program rozvoja rómskej komunity sa bude venovať deťom i rodinám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Podpornými aktivitami k hlavnému cieľu programu sú i výchova na zodpovedné rodičovstvo pre dospievajúcu mládež, prenatálna výchova a iné.

Banská Bystrica 9. apríla (TASR) - Štvrtý ročník Programu rozvoja rómskej komunity, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis a Karpatská nadácia, plánuje tento rok podporiť sumou 40.000 eur päť projektov v rómskych komunitách stredného Slovenska. Ďalších sedem projektov bude podporených na východnom Slovensku. Projekty sú tentoraz zamerané na zdravý rozvoj detí v ranom veku a zlepšenie prostredia, v ktorom vyrastajú.

„Program rozvoja rómskych komunít je založený na výsledkoch práce v rómskych komunitách a z predošlých ročníkov programu. Práve tie umožnili zadefinovať základné východiská, identifikovať silné stránky a príležitosti, ako program zlepšiť. Veľký dôraz sa kladie na prácu s celými rodinami detí v ranom a predškolskom veku, ich širšie komunity a zapojenie všetkých kľúčových zainteresovaných do procesov inklúzie a desegregácie Rómov,“ hovorí programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

Podpornými aktivitami k hlavnému cieľu programu sú i výchova na zodpovedné rodičovstvo pre dospievajúcu mládež, prenatálna výchova, projekty na zlepšenie celkovej starostlivosti o rodinu, ako aj zmena stereotypov v rómskych rodinách, ktoré znevýhodňujú postavenie rómskych žien.

Nadácia Ekopolis podporila na strednom Slovensku projekt združenia Nádej deťom z Banskej Bystrice - Komunitná škôlka sa rozvíja, projekt OZ Čarovné husle z Fiľakova - Investícia v ranom detstve II, tiež projekt združenia Cesta von zo Sirku - Omama – raná stimulácia detí v generačnej chudobe.

Podpora pôjde aj Komunitnému centru menšín z Veľkého Krtíša na projekt Zlepšenie postavenia rómskych žien a zvýšenie zdravotnej gramotnosti a Kultúrno-výchovnému združeniu Láčho drom z Kokavy nad Rimavicou na projekt Príprava detí a ich rodičov k nástupu do školy.

Projekty sa začnú realizovať v apríli 2019.