Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Projekt Tatranskí rytieri rozvíja ekologické správanie u žiakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hlavným cieľom je zvýšenie environmentálneho povedomia a záujmu o životné prostredie nielen cez žiakov zapojených v projekte, ale aj cez širšiu verejnosť.

Bratislava 12. marca (TASR) – Školy, ktoré sa zapojili do druhého ročníka environmentálneho projektu Tatranskí rytieri, sa počas jeho priebehu učia to, ako sa starať o prírodu a spoznávajú ju na základe súťažných aktivít. Okrem toho vytvárajú umelecké diela, videá a tvoria rôzne projekty.

Tento rok pracujú na svojich projektoch s témou Chránené rastliny a živočíchy na Slovensku. Hlavným cieľom je zvýšenie environmentálneho povedomia a záujmu o životné prostredie nielen cez žiakov zapojených v projekte, ale aj cez širšiu verejnosť. "Žiaci z našej školy sa zapojili do projektu prvýkrát. Tešíme sa rôznym aktivitám, ktoré spolu so žiakmi robíme. Objavujeme zaujímavé rastliny a živočíchy v okolí našej obce. Okrem toho sa staráme o zvieratká v zime. Chceme sa venovať ochrane životného prostredia či výsadbe stromčekov v areáli školy," uviedla Tatiana Glittová zo Základnej školy Hrabské v okrese Bardejov.

Žiaci v tomto roku súťažia o triedne výlety do Vysokých Tatier. Zapojené školské triedy získavajú v rámci súťaže edukačné materiály, ktoré ich sprevádzajú environmentálnou výchovou.

V prvom ročníku Tatranských rytierov sa na projekte zúčastnilo najviac školákov zo Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Postupne sa zapájali do čistenia priestorov svojej školy, niektorí zrekonštruovali autobusovú zastávku, vyčistili park alebo vysadili kvety.