Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Remeselníci chránia tradičný egyptský kilim pred zabudnutím

Screenshot z relácie Tablet.TV. Foto: TABLET.TV

Egypťania sa snažia oživiť tradíciu, ktorá prežila tisícky rokov.

Bratislava 18. septembra (Tablet.TV) - Neďaleko Alexandrie v okolí delty egyptského Nílu sa v tamojších manufaktúrach začalo ozývať praskanie drevených dosiek. Miestni obyvatelia sa snažia oživiť tradíciu, ktorá prežila tisícky rokov. Dnes ju do zabudnutia posiela lacný dovoz zo zahraničia, menej turistov a napokon aj samotní remeselníci, ktorí sa tradície postupne vzdávajú. Reč je o ručne tkanom koberci z vlny známom aj ako kilim, a ten pochádza z mesta Fuwa.

„Fuwa je mesto, ktoré bolo prvým výrobcom kobercov nielen v Egypte, ale aj na celom svete. Môže konkurovať pokojne komukoľvek aj na medzinárodnej scéne. Avšak, musí byť záujem a musí byť táto práca aj dobre zaplatená. Ide o ručnú prácu, preto sú niekedy výrobky drahšie,“ uviedol jeden z miestnych remeselníkov, ktorý sa ručnému tkaniu kobercov venuje viac ako tri desaťročia. „Je to odovzdávanie z generácie na generáciu. Ja som sa to naučil už ako mladý od starších a skúsenejších. Teraz to šírim ďalej, aby toto umenie prežilo. Budeme v tom musieť pokračovať, je to základom tejto dediny. Vďaka kobercom žijeme,“ doplnil.




Centrum tkáčskeho priemyslu bolo kedysi práve v tomto okolí. To sa neskôr presunulo do Káhiry, kde sa výroba značne zmodernizovala a výroba kilimu už nebola to, čo kedysi.

Kilimy majú najčastejšie geometrické motívy. Spravidla sú z vlny a slúžia ako prikrývka, záves či dekorácia na stenu. Ide o ručnú prácu, a preto nie sú najlacnejšie. Malý kilim si ako suvenír z vašej dovolenky v krajine pyramíd a faraónov odnesiete za približne 30 eur, veľký napríklad za dve stovky.