Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

RTVS prináša na obrazovky pravidelný denný magazín o folklóre

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Folkorika je podľa RTVS relácia o Slovákoch, o ich histórii, tradíciách a koreňoch.

Bratislava 11. januára (TASR) - Priaznivci folklóru sa môžu na obrazovkách RTVS od pondelka 14. januára tešiť na pravidelný denný magazín o folklóre, ľudovej tvorbe a slovenských tradíciách - Folklorike. Jeho moderátorkou bude Barbora Krajčírová a Jednotka ho bude vysielať od pondelka do piatka po Dámskom klube. TASR o tom informovali z RTVS.

Folklorika nepriamo nadväzuje na dva formáty RTVS – Zem spieva a Remeslo má zlaté dno. Divákom ponúkne pestré informácie o folklóre, ľudovej kuchyni, remeslách či osobnostiach regiónov. "Folklór je nielen naša história či naša prítomnosť, ale pevne verím, že aj budúcnosť. Pripomínať si remeslá, jedlá a životy našich predkov dodáva nášmu modernému životu pokoru a motiváciu pokračovať v ich tradíciách. Veľmi sa teším, že si budú môcť diváci pozrieť Folkloriku každý pracovný deň, a že sa na chvíľku nechajú pozvať do všetkých kútov nášho krásneho Slovenska," prezradila Krajčírová.

Folkorika je podľa RTVS relácia o Slovákoch, o ich histórii, tradíciách a koreňoch. Prvé časti si mohli diváci pozrieť v decembri, od 14. januára sa na program môžu diváci tešiť pravidelne päťkrát do týždňa. "Pondelok bude ochutnávkou tém, ktoré budú odvysielané v nasledujúcich dňoch. Utorková Folklorika s podtitulom Ľudová kuchyňa sa bude venovať receptom, ktoré tvoria gurmánske dedičstvo daného kraja či oblasti. Ďalšia relácia, vysielaná vždy v stredu s podtitulom Vojvodina, nazrie do každodenného života Slovákov žijúcich za hranicami," spresnila RTVS. Štvrtok bude patriť folklóru v celej kráse a pestrosti, má podtitul Moje korene. "V piatok sa budú striedať bloky Remeslo má zlaté dno a Zeme pán, v ktorých predstavíme miestnych remeselníkov, ľudových tvorcov a výnimočných ľudí, ktorí uchovávajú krásu autentickosti a dúfajú, že remeslo a tradície prežijú," podotkla RTVS.