Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Rusínska speváčka I. Brillová vydáva debut Katarina

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Album, ktorý je podľa slov speváčky jedným veľkým poďakovaním rodine i rodnej dedine, nahrávala u Samuela Pospíšila v Lipanoch.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Rusínska speváčka Ivana Brillová vydáva debutový album Katarina. Je poďakovaním rodnému kraju i ľuďom, ktorí ju vychovali. Na CD je 16 skladieb rôzneho charakteru. Okrem tradičných rusínskych piesní obsahuje i piesne v šarišskom jazyku, duchovné piesne v špeciálnej úprave i baladu Oj chodyla po sadočku z obce Legnava, ktorú speváčka nahrala s klavírom.

Brillová na albume nespieva sama. Dve piesne znejú aj v interpretácii ženskej speváckej skupiny Jastrabčanky, najstaršia žijúca generácia speváčok zo Šarišského Jastrabia, odkiaľ speváčka pochádza. Pozvanie prijal aj spevácky zbor sv. Romana Sladkopevca, Zuzana Džurňáková a Natália Gálová.

"Keď som začala pred troma rokmi písať album, veľmi som váhala, ktorú ľudovú kapelu osloviť. Jednou z možností bola ľudová hudba Radoslava Kertisa a ja som šťastná, že som si ich vybrala. Chlapci perfektne pochopili celú myšlienku albumu," hovorí Brillová.

Album, ktorý je podľa slov speváčky jedným veľkým poďakovaním rodine i rodnej dedine, nahrávala u Samuela Pospíšila v Lipanoch. O titulnú fotografiu, ktorá vznikla v skanzene v Starej Ľubovni, sa postaral Ján Saloň. Albumové CD graficky spracoval Ján Kušnír.

Speváčka pokrstí svoj debut 20. januára 2024 v rodnej obci.