Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Saudská Arábia postaví svoju prvú operu

Saudská Arábia začne čoskoro s výstavbou svojej prvej budovy opery. Bude sa nachádzať v meste Džidda ležiacom na pobreží Červeného mora. Foto: TASR/AP

Kráľovstvo v marci plánuje otvoriť po vyše 35-ročnom zákaze i prvé kino.

Dubaj/Rijád 22. februára (TASR) - Saudská Arábia začne čoskoro s výstavbou svojej prvej budovy opery. Bude sa nachádzať v meste Džidda ležiacom na pobreží Červeného mora, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Mesto je vstupnou bránou pre milióny moslimských pútnikov z celého sveta, pričom sa všeobecne považuje za liberálnejšie a etnicky rozmanitejšie ako vnútrozemská metropola Rijád.

Kráľovstvo v marci plánuje otvoriť po vyše 35-ročnom zákaze i prvé kino. Tieto kroky sú súčasťou postupného uvoľňovania prísnych spoločenských nariadení.

Krajina minulý rok usporiadala vyše 2000 kultúrnych a zábavných podujatí, ktoré navštívilo osem miliónov ľudí. Na tento rok je plánovaných 5500 podobných udalostí v 48 mestách.

Saudská Arábia hodlá v nasledujúcom desaťročí investovať do zábavného sektora 64 miliárd dolárov so zámerom prilákať turistov a investorov, dopĺňa agentúra DPA. Korunný princ Muhammad bin Salmán spustil stratégiu s názvom Vízia 2030, v rámci ktorej má krajina diverzifikovať svoju ekonomiku závislú od ťažby ropy.

V Saudskej Arábii boli zakázané koncerty, premietanie filmov, púšťanie hudby v reštauráciách a obchodoch od konca 70. rokov 20. storočia, keď vypukli demonštrácie šiitskej menšiny proti sunnitským vládcom. Vládnuca rodina Saudov vtedy udelila klerikom zastávajúcim tvrdú líniu širší priestor na ovplyvňovanie spoločenského života.