Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Slovenský systém Amos nainštalovali na observatóriách na Havaji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Amos poskytuje vedecké informácie o meteoroidoch a nepriamo aj o ich materských telesách, kométach a asteroidoch.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Astronómovia z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave nainštalovali svoje astronomické zariadenie na svetové observatóriá na Havajských ostrovoch. Systém Amos (All-sky Meteor Orbit System) zaviedli na vrcholoch sopiek Haleakala a Mauna Kea. TASR o tom informovala v pondelok Lenka Miller z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

Systém Amos na pozorovanie celej oblohy a určovanie dráh meteorov bol vyvinutý na Astronomickom a geofyzikálnom observatóriu Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Modre. Amos poskytuje vedecké informácie o meteoroidoch a nepriamo aj o ich materských telesách, kométach a asteroidoch.

Od roku 2007 sa prototyp tohto systému prevádzkuje na štyroch staniciach v rámci Slovenskej videometeorickej siete. V roku 2015 boli vybudované dve stanice Amos na observatóriách na Kanárskych ostrovoch a v roku 2016 dve stanice v púšti Atacama v Čile. "Umiestnením zariadenia na astronomických observatóriách v nadmorskej výške nad 3000, respektíve 4000, metrov nad morom nachádzajúcich sa v oblastiach s tmavou oblohou a vynikajúcimi pozorovacími podmienkami dosahuje systém Amos vysokú efektivitu. Touto inštaláciou postupne budujeme sieť staníc po celom svete s cieľom komplexne sledovať prítok meteoroidných častíc do atmosféry zeme," vysvetlil Juraj Tóth, astronóm Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK a spoluautor systému.

"V marci sme získali schválenie a mohli sme pripraviť dve Amos kamery a zaslať ich na Havajské ostrovy. Samotnú inštaláciu uskutočnili v septembri naši pracovníci," uzavrel vedúci projektu Tóth.