Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Spisovateľ Johannes Mario Simmel sa narodil pred 100 rokmi

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Vo svojich románoch sa venoval spoločensko-kritickým témam.

Viedeň/Bratislava 7. apríla (TASR) – Napísal 35 románov, ktoré vyšli v celkovom náklade 73 miliónov výtlačkov a vo viac ako v 30 jazykoch. Je autorom knihy Všetci ľudia budú bratia. Jednoduchá veta, ktorá však veľa znamenala.

V nedeľu 7. apríla uplynie 100 rokov od narodenia svetoznámeho rakúskeho spisovateľa a autora mnohých bestsellerov Johannesa Maria Simmela.

Johannes Mario Simmel sa narodil 7. apríla 1924 vo Viedni. Detstvo strávil v Rakúsku a vo Veľkej Británii.

Vo svojich románoch sa venoval spoločensko-kritickým témam. Pôvodným povolaním novinár vystupoval proti všetkým formám pravicového radikalizmu, násiliu proti prisťahovalcom, obchodu s drogami, génovej manipulácii, životnému prostrediu, alebo biologickým zbraniam. Takmer v každom diele bojoval proti nacizmu či neonacizmu. Túto jeho spoločenskú angažovanosť v roku 1991 ocenila aj Organizácia Spojených národov (OSN). Jeho posledný, nedokončený román, mal byť o jeho živote. Hoci v každej z jeho kníh sú autobiografické črty, tá posledná mala byť, ako zvykol hovoriť - Simmel o Simmelovi. Nestihol to.

Johannes Mario Simmel bol výborný rozprávač. V jeho románoch postavy väčšinou niekomu rozprávajú o svojom živote. Dej mnohých je založený na skutočnej udalosti, len mená sú vymyslené.

K najznámejším dielam autora patria napríklad romány Láska je len slovo, Všetci ľudia budú bratia, Aj keď sa smejem, je mi do plaču, Látka, z ktorej sú utkané sny, Len vietor vie odpoveď, Až do trpkého konca, Snívaj nesplniteľný sen.

Vyštudovaný chemik bol po druhej svetovej vojne tlmočníkom americkej vojenskej správy v Rakúsku, súčasne písal pre denník Welt am Abend filmové kritiky a fejtóny. Bol redaktorom viacerých periodík vo Viedni, v nemeckom Mníchove a nakoniec sa živil ako spisovateľ v slobodnom povolaní. Žil v nemeckom Bavorsku v Starnbergu, nakoniec vo Švajčiarsku. Zomrel 1. januára 2009 vo švajčiarskom meste Luzern vo veku 84 rokov.

Pracoval pre obrazový týždenník Quick a bol najlepšie plateným novinárom v Nemecku. Cestoval po svete, prinášal reportáže, rozhovory, beletristické útvary poskladané z fikcie a faktov, tzv. faction-termin.

Johannes Mario Simmel bol členom rakúskeho PEN klubu, PEN – Centra Nemeckej spolkovej republiky a Authors Guild of America. Za humanistické poslanie jeho kníh mu Society of Writers v New Yorku udelila veľkú literárnu cenu Award of Excellence. Bol nositeľom rakúskych aj nemeckých medailí a vyznamenaní.