Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Magazín

Svetový deň cestovín má 20 rokov, hlavné oslavy budú v Dubaji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa tradície cestoviny na európsky kontinent priviezol Marco Polo pri návrate do Talianska z Číny v roku 1271.

Rím 25. októbra (TASR) - Svetový deň cestovín, pripadajúci na 25. októbra, sa slávi od roku 1998 - v tomto roku pôjde o 20. výročie tohto dňa a jeho hlavné oslavy sú pripravené v Dubaji. Organizuje ho Medzinárodná organizácia cestovín (IPO).

Pri príležitosti tohto dňa je na 25. októbra v jednej certifikovanej reštaurácii v Lyone vo Francúzsku pripravená večera solidarity na podporu obyvateľstva postihnutého zemetrasením v strednom Taliansku z konca roka 2016 a zo začiatku 2017. Šéfkuchári v Lyone pripravia špeciality zo stredotalianskeho regiónu Abruzzo.

Prvý Svetový deň cestovín sa slávil z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a Zväzu výrobcov cestovín v Európskej únii 25. októbra 1998 v Neapoli.

Cieľom tohto dňa je podpora konzumácie cestovín, poukázanie na význam kultúrnych a sociálnych hodnôt pri spoločnom stolovaní, zvýraznenie nutričných hodnôt pokrmov z cestovín a v neposlednom rade aj ekonomický prínos - pri pestovaní plodín a výrobe samotných cestovín.

Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je prospešný zdraviu človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok sú v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Cestoviny sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu.

Podľa tradície cestoviny na európsky kontinent priviezol Marco Polo pri návrate do Talianska z Číny v roku 1271. Iní bádatelia však zistili, že cestoviny predsa len majú kolísku na území Talianska.