Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Komárno

Železničná stanica Komárno Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 26. august (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po týždni vám ukážeme ďalšiu železničnú stanicu, tentoraz ŽST Komárno.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.


Železničná stanica Komárno


Železničná stanica Komárno leži na elektrifikovanej trati Železníc Slovenskej republiky 135 Nové Zámky - Komárno, ktorá ďalej pokračuje do maďarského Komáromu. V stanici Komárno začína neelektrifikovaná trať 131 do Bratislavy a neelektrifikovaná trať 136 do Kolárova, na ktorej od roku 2003 zastavili prevádzku osobnej dopravy.


=slow tv= STANICA KOMARNO by terazmedia

V roku 1896 dobudovali železnicu cez Žitný ostrov dokončením výstavby trate z Komárna do Dunajskej Stredy, ktorá nadväzovala na predtým vybudovanú trať z Prešporku do Dunajskej Stredy. Od 17. novembra 1896 už pravidelne premávali dva osobné vlaky z Komárna do Dunajskej Stredy a dva opačným smerom.

Pôvodná komárňanská staničná budova postavená na vtedajšom severozápadnom okraji mesta slúžila iba niekoľko rokov. Pri výstavbe železničnej trate do Nových Zámkov bolo potrebné vybudovať novú stanicu, asi 150 metrov severnejšie. Na trati Komárno- Nové Zámky začali jazdiť vlaky v roku 1910. Tým sa do¬končilo napojenie Komárna na železničnú sieť krajiny.

Komárno je stanicou zriaďovacou po prevádzkovej stránke, odbočnou, dispozičnou, ale aj riadiacou stanicou pre rôzne trate ale takisto aj pohraničnou priechodovou pre maďarské železnice MÁV. K stanici Komárno sú pridelené nesamostatné stanice Zlatná na Ostrove, Zemianska Olča, Komárno zriaďovacia stanica, Kolárovo, Chotín a Hurbanovo.

Železničná stanica Komárno
Foto: Tablet.TV


Stanica má 4 vyvýšené nástupištia. Ich dĺžka je od 200 do 252 metrov. Vchod na nástupištia je cez vestibul staničnej budovy.

Železničná stanica Komárno má zabezpečovacie zariadenie 1. kategórie s nezávislými návestidlami.
Zdroj: www.rail.sk, www.vlaky.net