Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Prípad levice, ktorá v zoo zabila leva, je pre vedcov záhadou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Lev napokon zomrel na udusenie.

Indianapolis 23. októbra (TASR) - Pracovníci zoologickej záhrady v americkom meste Indianapolis riešia prípad "bezprecedentného" útoku levice na leva, s ktorým žila osem rokov v jednej ohrade a mala s ním tri mláďatá. Informovala o tom v utorok stanica BBC.

Incident všetci zainteresovaní označili ako "šokujúci a bezprecedentný". Leví pár totiž zdieľal jeden priestor v zoologickej záhrade v Indianapolise osem rokov a v roku 2015 sa im narodili tri mláďatá.

Podľa pracovníkov zoo sa medzi zvieratami pred minulotýždňovým incidentom doposiaľ náznak agresivity nevyskytol.

Dvanásťročná levica Zuri napadla z neznámych dôvodov desaťročného leva menom Nyack minulý týždeň a zabila ho. Ošetrovatelia od seba nedokázali zvieratá odtrhnúť. Lev napokon zomrel na udusenie. Samica zranená nebola.

Po príčinách záhadného útoku pátrala BBC a pýtala sa pracovníkov zoo a iných odborníkov.

Profesor z oddelenia na výskum levov na univerzite v Minnesote Craig Packer označil tento útok za "bezprecedentný". "Máme príklady levov, ktorí zabíjali samice, a skupiny samíc vyháňajúce samcov, ale že by jedna samica zabila samca? O tom som nikdy nepočul," povedal pre BBC. Dôvodom podľa neho mohla byť rozdielna povaha týchto dvoch konkrétnych zvierat.

Samce sú vo voľnej prírode leviciam "totálne nadradené". Samca Nyacka vychovali v zajatí a kŕmili ošetrovatelia a preto mohol byť oslabený, uviedol Packer. Na druhej strane Zuri je dominantnejšia než typické levice a iba o 11 kilogramov ľahšia než Nyack.

"Bol to výsledok nesúrodých osobností, možno to je rizikový faktor, ktorý by sa mal brať do úvahy aj v iných situáciách v zajatí," povedal.

Ešte väčšou záhadou podľa chovateľov je to, že levica napadla samca dvakrát. Nyack prvýkrát ušiel a potom sa pokorne vrátil. Zuri ho napadla znova a zabila.