Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V ECAV je takmer 350 duchovných, tento rok pribudli piati

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Predmetmi farárskej skúšky sú napríklad cirkevné dejiny, etika, katechetika, cirkevná hudba či praktická exegéza.

Bratislava 20. októbra (TASR) – V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku pôsobí takmer 350 duchovných. Ich počet sa v októbri rozšíril o päť. Farárske skúšky zložili štyri ženy a jeden muž. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka ECAV Jana Nunvářová.

Október je v ECAV na Slovensku každoročne spojený aj s farárskymi skúškami. Každý riadne ordinovaný kňaz po dvojročnej praxi ako kaplán a absolvovaní minimálne 80 hodín dodatočného vzdelávania, môže požiadať o preverenie svojich vedomostí, a teda o farársku skúšku. Tá pozostáva z písomnej a ústnej časti.

Predmetmi farárskej skúšky sú napríklad cirkevné dejiny, etika, katechetika, cirkevná hudba či praktická exegéza. "Všetci prihlásení kapláni – štyri ženy a jeden muž - pri farárskej skúške uspeli a stali sa evanjelickými farármi. Počet duchovných k októbru 2019 je v ECAV na Slovensku takmer 350, z toho je 158 žien. O ich ďalšom pôsobisku bude rozhodovať dištriktuálny biskup," uviedol tajomník generálneho biskupa ECAV na Slovensku Boris Mišina.

Podľa ECAV úlohou zborového farára by mala byť "najmä snaha budovať trvalé hodnoty a viesť ľudí k lepšiemu. Byť pre svoj cirkevný zbor dobrým kazateľom a pastierom duší a prinášať evanjelium Ježiša Krista medzi ľudí jemu zverených".