Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

DOBRÝ ÚMYSEL SKONČIL ZLE: V Keni uhynulo osem vzácnych nosorožcov

Osem jedincov kriticky ohrozeného druhu nosorožca ostronosého (čierneho) uhynulo v Keni na dehydratáciu po tom, čo ich premiestnili z hlavného mesta Nairobi do nového národného parku. Foto: TASR/AP

Presun do nového parku Tsavo East National Park sa realizoval minulý mesiac v nádeji, že sa tam zvýši ich populácia.

Mombasa 13. júla (TASR) - Osem jedincov kriticky ohrozeného druhu nosorožca ostronosého (čierneho) uhynulo v Keni na dehydratáciu po tom, čo ich premiestnili z hlavného mesta Nairobi do nového národného parku. V piatok o tom informovalo kenské ministerstvo pre cestovný ruch a divo žijúce zvieratá. Uviedlo, že ide o "bezprecedentný" počet úmrtí za obdobie vyše desiatich rokov, čo sa podobné presuny uskutočňujú.

Osem uhynutých nosorožcov patrilo do skupiny 11 nedávno premiestnených jedincov. Presun do nového parku Tsavo East National Park sa realizoval minulý mesiac v nádeji, že sa tam zvýši ich populácia. Zvyšné nosorožce, ktoré prežili, teraz monitorujú, či sa u nich neprejavuje ochorenie.

Ministerstvo spresnilo, že vyšetrovaním sa zistilo, že "smrť spôsobila otrava soľou, keďže zvieratá pri príchode do nového prostredia konzumovali vodu s vyšším stupňom slanosti", než boli zvyknuté.

Pracovníci ministerstva informovali, že prebiehajúci presun celkovo 14 nosorožcov pozastavili a tie živočíchy, ktoré premiestnenie do nového parku prežili, starostlivo sledujú.
Foto: TASR/AP

"Vysoký stupeň slanosti viedol k dehydratácii, ktorá spustila mechanizmus smädu, čo vyústilo do nadmerného príjmu slanej vody, a to problém ešte zhoršilo," dodalo ministerstvo, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

Ministerstvo tiež oznámilo, že pristúpi k disciplinárnym trestom, ak zistí, že došlo k porušeniu predpisov či nedbalosti.

Pracovníci ministerstva informovali, že prebiehajúci presun celkovo 14 nosorožcov pozastavili a tie živočíchy, ktoré premiestnenie do nového parku prežili, starostlivo sledujú.

Popredná kenská ochrankyňa prírody Paula Kahumbuová z charitatívnej organizácie WildlifeDirect označila túto stratu za úplnú katastrofu.
Foto: TASR/AP

Táto strata "je úplnou katastrofou", uviedla podľa tlačovej agentúry AP popredná kenská ochrankyňa prírody Paula Kahumbuová z charitatívnej organizácie WildlifeDirect.

Ochrancovia prírody a divo žijúcich zvierat v Afrike tvrdo pracujú na tom, aby poddruh nosorožcov ostronosých (čiernych) ochránili pred pytliakmi, ktorí ich lovia kvôli rohom a tými potom zásobujú ilegálny ázijský trh.