Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V tábore na Remate paralympionici motivujú hendikepované deti k športu

Jakub Krako, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Ide podľa neho o paradrezúru, stolný tenis, lukostreľbu, streľbu, paracyklistiku, bocciu alebo taekwondo, ktoré je jedným z najmladších paralympijských športov.

Ráztočno 15. augusta (TASR) - Na Rematu pri Handlovej zavítali paralympionici, ktorí sa tam venujú hendikepovaným deťom a motivujú ich tak k športu. Niekoľkonásobný majster sveta v zjazdovom lyžovaní Jakub Krako či strelkyňa Kristína Funková, ale aj ďalší športovci budú deťom vo veku od deväť rokov vysvetľovať výhody paralympijského športovania. Informovala TASR Eva Sládková z Propaganda House.

"Je tu 11 hendikepovaných detí z celého Slovenska, ktorým chceme ukázať, že aj s postihnutím sa dá športovať a dosahovať výnimočné úspechy. Môžu si vyskúšať sedem paralympijských športov a rozhodnúť sa, ktorému sa chcú venovať," povedal vedúci kempu Juraj Medera.

Ide podľa neho o paradrezúru, stolný tenis, lukostreľbu, streľbu, paracyklistiku, bocciu alebo taekwondo, ktoré je jedným z najmladších paralympijských športov a spolu s paradrezúrou sú na kempe prezentované po prvý raz v histórii.

Každý deň budú tréneri deťom predstavovať dva športy, jednému sa povenujú predpoludním, druhému popoludní. Malí účastníci budú mať tiež príležitosť stretnúť sa a porozprávať s paralympijskými medailistami. "Po celý čas tu s nami bude fantastický lyžiar Jakub Krako. Prídu aj iní športovci, v piatok 17. augusta nás napríklad navštívi jedna z najúspešnejších slovenských paralympijských strelkýň Kristínka Funková. Veríme, že deti nadchneme pre športovanie a možno sa tu zrodia aj budúci paralympijskí víťazi," ozrejmil Medera.

Ďalšou zaujímavosťou, ktorú organizátori pripravili, je podľa neho moderátorsky rýchlokurz, ktorý povedie Juraj Turis. "Veríme, že to pre ne bude veľmi inšpiratívne," podotkol.

Motivačný kemp s názvom Hľadáme talenty 2018 potrvá na Remate do 19. augusta. Slovenský paralympijský výbor pripravuje aj ďalší tábor, premiérovo organizuje v spolupráci s Európskym paralympijským výborom kemp s účasťou zahraničných mladých športovcov, ktorý bude zameraný na športy boccia a stolný tenis. Uskutoční od 21. až 26. augusta v Stolnotenisovom centre v Prievidzi.