Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V utorok začína stavebný veľtrh CONECO

Výstava Coneco Foto: TASR/Martin Baumann

Na veľtrhu sa predstavia vystavovatelia s ponukou stavebných komponentov, nástrojov a služieb zo Slovenska, ale i zo zahraničia.

Bratislava 26. marca (TASR) - Tento týždeň, od 27. do 31. marca, sa v Incheba Expo Bratislava koná už 33. ročník medzinárodného stavebného veľtrhu CONECO. Súbežne s ním prebiehajú Racioenergia – medzinárodný veľtrh využitia energie, Stavebná mechanizácia - výstava stavebných strojov a mechanizácie, Climatherm - medzinárodná špecializovaná výstava klimatizácie a vzduchotechniky, Conecoinvest - prezentácia investičných zámerov a Slovrealinvest - veľtrh nehnuteľností.

V tomto roku na veľtržnom podujatí svoju ponuku predstaví 517 vystavovateľov. Okrem Slovenskej republiky budú mať zastúpenie Česká republika, Čína, Francúzsko, Ghana, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Španielsko a Taliansko.

Veľtrh stavebníctva CONECO je na slovenskom trhu viac ako tri desaťročia. Za toto obdobie bol miestom, kde sa uzavreli stovky obchodov, ktorých výsledkom sú nové či zrekonštruované bytové aj rodinné domy. Stavebníctvo ako jedno z najdôležitejších odvetví v ekonomike každej krajiny je mimoriadne citlivé na hospodárske cykly. Po tom, čo rok 2008 zaznamenal silný hospodársky rast a realizáciu mnohých nových stavieb, je v súčasnosti všetko inak. Údaje Štatistického úradu SR potvrdzujú, že stavebná produkcia na Slovensku stále klesá. Cestu k oživeniu môže priniesť nová legislatíva či meniace sa potreby ľudí.

Od roku 2020 všetky novopostavené domy budú musieť spĺňať kritériá energetickej sebestačnosti. To si vyžaduje zmenu v myslení architektov, ale aj užívateľov budov. Veľtrh CONECO/RACIOENERGIA je prináša riešenia a novinky, ktoré sú cestou k naplneniu stanovených cieľov. Ochrana prírody rezonuje vo všetkých oblastiach a podľa toho bolo zvolené aj tohtoročné motto: Od úspor energie k trvalej udržateľnosti.

Na veľtrhu sa predstavia vystavovatelia s ponukou stavebných komponentov, nástrojov a služieb zo Slovenska, ale i zo zahraničia. Najväčšie zastúpenie spoza hraníc, a to 106 vystavovateľov, má Česká republika, ktorá sa predstaví aj v spoločnej expozícii formou oficiálnej účasti. Podobnú formu prezentácie zvolili aj rakúski vystavovatelia.

TASR informovala Martina Sekulová zo spoločnosti Incheba, a.s.