Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Magazín

VEĽKONOČNÁ OBLOHA: Predvedú sa štyri planéty, možno aj Nebeský palác

Planéta Saturn. Foto: TASR/AP

Nad hlavami nám v týchto dňoch presvištia aj časti čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung 1.

Bratislava, 31. marca (Teraz.sk) – Venuša, Jupiter, Mars aj Saturn sa budú počas sviatočného obdobia hlásiť o našu pozornosť. Želať si treba už len jasné nebo bez dažďa.

Kráska západného obzoru

Ak už máte upletený korbáč, pripravenú nádielku pre šibačov, napečené a upratané, oddýchnite si aj pohľadom na oblohu. Na prelome marca a apríla sa vyníma na západnom obzore naša najbližšia planetárna „susedka“ Venuša.

„Pomerne jednoducho ju nájdeme nad západným obzorom okolo 20.00 h. Aj v svetle zapadnutého Slnka by mohla byť viditeľná voľným okom,“ uviedol astronóm Marek Husárik. Čas na jej pozorovanie však budete mať až do konca augusta, pretože „začiatkom septembra bude prakticky spolu so Slnkom zapadať za obzor,“ vysvetlil Husárik.


Venuša na veľkonočnej oblohe.
Foto: Marek Husárik - Astronomický ústav SAV

Veľkonočné nebo ponúka už v týchto chvíľach aj ďalšiu planétu. Je ňou plynný obor Jupiter, ktorý je viditeľný od polnoci nad východným obzorom a nájdete ho aj voľným okom.

Veľkonočná konjunkcia

Ak nemôžete spávať alebo dlhšie ponocujete, počkajte si aj na ďalšie planéty, ktoré sa objavia tiež na východnom obzore v súhvezdí Strelec.

Pozícia planét Jupiter, Saturn a Mars na veľkonočnej oblohe.
Foto: Marek Husárik - Astronomický ústav SAV

„Nad ním sa zjaví celkom nápadná dvojica jasných planét s takmer rovnakou jasnosťou na pozadí Mliečnej cesty. Jedna z nich bude mať mierne načervenalé sfarbenie. To bude planéta Mars. Druhou bude planéta Saturn. Obe čaká tzv. konjunkcia na Veľkonočný pondelok 2. apríla,“ upresnil astronóm.

Na Zem padá kozmická stanica

Počas sviatočných dní nás čaká ešte jedna zaujímavá udalosť. V období od 30. marca do 2. apríla by oblohou mali „svišťať“ aj časti nefunkčnej čínskej orbitálnej stanice Tchien-kung 1, čo v preklade znamená Nebeský palác.

Nefunkčná čínska orbitálna stanica na snímke z radaru, 29. marca 2018.
Foto: TASR/AP

Trosky stanice by nemali podľa informácií vedcov zasiahnuť Európu. Nevylúčili však, že by nemohli dopadnúť do veľkomiest ako napríklad New York, Rio de Janeiro či Manila.
Vyše osemtonový zostal neobývaný od roku 2013 a pred dvomi rokmi s ním stratilo riadiace stredisko kontakt. Ak ste zvedaví, kde sa nad našimi hlavami práve Nebeský palác nachádza, môžete jeho pohyb sledovať online.