Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

VIDEO: TAJNÁ REČ PLANÉT: Sonda Cassini zachytila záhadný zvuk

Na snímke prstence a vnútorné ľadové mesiace planéty Saturn zrejme vznikli pri jej zrážke s bývalým mesiacom veľkým ako dnešný najväčší mesiac Titan. Foto: TASR - NASA

Vesmír je plný zvukov, len sa treba poriadne započúvať.

Bratislava 19. augusta (Teraz.sk) – Počas posledných obletov okolo Saturnu zaznamenala sonda Cassini podivuhodné šumy. Vedci ich neskôr dešifrovali ako silnú interakciu plazmových vĺn, ktorá vznikala medzi planétou a jej mesiacom Enceladus.

Pozorovania po prvýkrát ukázali, ako sa tieto vlny šíria – „cestujú“ priamo po magnetických poliach vytváraných medzi oboma vesmírnymi telesami.



Výskumníci ich nahrali a previedli do zvukovej stopy, ktorá znie ako šumenie rôznej intenzity. Aby bol tajomný šepot vesmírnych telies ešte dôraznejší, zhutnili približne 16-minútový záznam do niekoľkých sekúnd.


Možno ste si položili otázku, či existuje podobná interakcia aj medzi Zemou a Mesiacom. Enceladus ovplyvňuje Saturnovo magnetické pole a navyše je geologicky pomerne aktívny. Toto spolupôsobenie je oveľa intenzívnejšie ako interakcia našej planéty s jej umelou družicou.