Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

TOP UDALOSTI: Súťaž v králičom hope aj Sagrada Familia na Slovensku

Teraz.sk prináša prehľad zaujímavostí zo Slovenska za posledné 3 mesiace roka 2017. Ilustračná kombosnímka. Foto: TASR

Viete, ktorá slovenská univerzita patrí medzi 1250 najlepších univerzít sveta? Ak ste si mysleli, že všetky bociany na zimu odlietajú, tak ste boli na omyle.

Bratislava 31. decembra (TASR/Teraz.sk) - Ani v poslednej časti roka nebola núdza o pozoruhodné udalosti, ktoré sa stali na Slovensku. Koncert v mestskej doprave alebo stavba ľadovej atrakcie vo Vysokých Tatrách. Viac zaujímavostí nájdete nižšie.

OKTÓBER



4. októbra - Scenérie postavené z legokociek si v rámci výstavy pri zámku v Bojniciach prezrelo počas jej trvania takmer 20.500 detí a dospelých. Výstava Svet z legokociek hosťovala v Bojniciach niekoľko mesiacov. Návštevníci mali možnosť vidieť 13 scenérií, vrátane hradu s podhradím a stredovekej bitky, pričom na ich vytvorenie spotrebovali autori viac ako 100.000 kociek lega. Farebnú a hravú výstavu pre všetky generácie pripravilo múzeum na letnú sezónu v spolupráci s Bricklandiou.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Andrej Galica



4. októbra – Súťaže v pití piva, držaní krígľa, 13 kapiel, grilované špeciality, bavorská atmosféra. To všetko priniesol siedmy ročník najväčšieho pivného festivalu na Liptove, ktorý pripravilo mesto Liptovský Mikuláš v spolupráci s ďalšími subjektmi. Podujatie Október na Fest s podtitulom Liptovské pivné dni boli na Námestí osloboditeľov. Návštevníci mohli ochutnať päť druhov piva z Nemecka a Česka, ale aj z Liptova. Súčasťou podujatia boli okrem iného aj rôzne zaujímavé súťaže ako napríklad dámske pitie piva, držanie krígľa či vedomostný kvíz o Októberfeste. Návštevníci mohli ochutnať bavorské špeciality pripravené priamo na mieste.

4. októbra – Verdi, Salieri, Olaf, Rachmaninov a Pina sú mená, ktorými pokrstili tučniakov v košickej ZOO herci divadla Astorka Korzo 90. Krstnými rodičmi sa stali Peter Šimun, Marián Labuda ml., Zuzana Konečná a Anka Šišková. Išlo o tučniakov jednopásych, ktoré košická ZOO chová ako jediná na Slovensku.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP Photo/Kin Cheung


21. októbra - Pri Mauzóleu Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava uviedli do prevádzky návštevnícke centrum. Stalo sa súčasťou rozvojových aktivít krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus, ktoré nadväzujú na Svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO. Projekt obnovy strážneho domu Mauzólea Andrássyovcov pripravilo pre Slovenské národné múzeum – Múzeum Betliar občianske združenie Andoras. Jeho hlavným poslaním je zveľaďovanie, popularizovanie a prezentácia pozostalosti Andrássyovcov.

21. októbra – Vanessa Bottánová, 19-ročná študentka strednej školy z Pezinka, získala korunku Miss Universe Slovenskej republiky pre rok 2017. O víťazke 19. finálového večera prestížnej súťaže krásy rozhodla odborná porota pod vedením riaditeľky súťaže Silvie Lakatošovej. Titul prvej vicemiss si odnáša 24-ročná Frederika Samuelová z Jasovej. Druhou vicemiss sa podľa rozhodnutia poroty stala 21-ročná Patrícia Budaiová z Banskej Bystrice.

NOVEMBER 



2. novembra – Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa umiestnila na 181. až 190. priečke v rebríčku najkvalitnejších univerzít regiónu rozvíjajúcej sa Európy a strednej Ázie, známom ako EECA QS Rankings. Rebríček zverejnila britská spoločnosť pre vzdelávacie a kariérne poradenstvo Quacquarelli Symonds.
Ilustračná fotografia.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


3. novembra - Národnú bojnickú zoologickú záhradu budú môcť jej návštevníci spoznať aj po zotmení. Zoo totiž na novembrové a decembrové dni pre nich pripravila večerné komentované prehliadky. Prejsť sa so sprievodcom po vybranej časti areálu zoo po zotmení a dozvedieť sa veľa zaujímavostí o zvieratách mohla verejnosť každý piatok.

8. novembra – Prešovský ortopéd Ján Kľoc získal titul Top lekár 2017 Slovenska. Patrí k trojici ocenených lekárov, ktorým tento titul odovzdali na Trend konferencii Zdravotnícky manažment v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana Prešov Renáta Cenková, kde je Kľoc prednostom kliniky ortopédie. Ocenenie získali lekári aj na základe viac ako 20.000 hodnotení, ktoré pacienti počas tohto roka zdieľali na webovej stránke lekar.sk. Kľoc sa už v roku 2012 stal TOP lekárom Slovenska v odbore ortopédia. Pod jeho vedením sa prešovská ortopédia zaradila medzi špičkové pracoviská v endoprotetike nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

10. novembra – Bratislavské Divadlo Nová scéna uviedlo slovenskú premiéru muzikálu Mamma Mia!, jedného z najúspešnejších a najhranejších muzikálov, ktorý sa od londýnskej premiéry 6. apríla 1999 uvádza po celom svete. Pôvodný autorský tím tvoria skladatelia a textári Benny Anderson a Björn Ulvaeus, autorkou námetu je Judy Craymer, libreto napísala Catherine Johnson. Režisérom je Svetozár Sprušanský, preložila Alexandra Ruppeldtová, texty piesní napísal Martin Sarvaš, muzikál hudobne naštudoval a diriguje Ľubomír Dolný, choreografie vytvorila Silvia Beláková, scénu a kostýmy navrhla Diana Strauszová. Muzikál Mamma Mia! predstavuje celosvetový divadelný fenomén a obrovský divácky úspech. Hral sa a hrá vo vyše 40 krajinách na všetkých kontinentoch a potešil už vyše 56 miliónov divákov na celom svete.



22. novembra – Začali stavať najväčšiu atrakciu zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách. Špeciálne chladenie pod kupolou na Hrebienku v súčasnosti ukrývalo 190 ton ľadu v 1440 ľadových blokoch. O precízne detaily pri tvorbe ľadového chrámu na tému Sagrada Familia - Gaudí sa postaral Adam Bakoš s tímom slovenských, českých a španielskych sochárov. Bazilika patrí k top atrakciám zimnej sezóny v regióne. Tento rok sa na jej stavbu použije o 100 ton viac ľadu ako vlani.

25. novembra – Niekoľko desiatok králikov sa predstavilo na Majstrovstvách Slovenska v králičom hope na nitrianskom výstavisku Agrokomplex. Majstrovstvá boli súčasťou celoštátnej a vyšehradskej výstavy zvierat, na ktorej sa predstavilo takmer 3000 králikov, 1800 holubov a 1400 kusov hydiny. Sprievodnými akciami výstavy boli Európska výstava zdrobnených králikov Ornita, medzinárodná výstava mačiek a výstava drobných hlodavcov. Králiky si zmerali sily v štyroch súťažných disciplínach, v rovinnej dráhe, parkúre, skoku vysokom a skoku ďalekom.



27. novembra - Nielen cestujúcich bratislavskej MHD prekvapil minikoncert v električke č. 4. Najmä jej vodiča Pavla Dureca, ktorý sa stal známym tým, že každoročne zdobí svoju električku dekoráciami a sladkosťami, oslavuje tak svoje narodeniny spolu s cestujúcimi, prekvapili na zástavke Námestie SNP deti z detského speváckeho zboru Superar. Oslávencovi prišla zablahoželať takmer dvadsiatka spevákov zo základných škôl Narnia v Bratislave a Plaveckého Štvrtku.

DECEMBER



1. decembra - Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach patrí medzi 1250 najlepších univerzít sveta. Do rebríčka U.S. News - Best Global Universities Rankings sa UPJŠ dostala ako jedna z troch slovenských univerzít. Univerzita Komenského v Bratislave obsadila 511. miesto, UPJŠ v Košiciach 894. miesto a Slovenská technická univerzita v Bratislave 1065. miesto. "Myslím si, že umiestnenie pre všetky tri slovenské subjekty v Best Global Universities je ocenením kvality ich vedeckého zamerania. Ranking je pripravovaný s cieľom ponúknuť americkým študentom, ale aj študentom celosvetovo, možnosť kvalitného výberu medzi univerzitami v USA a ďalšími 74 krajinami sveta," uviedol rektor UPJŠ v Košiciach Pavol Sovák.

1. decembra - Nie všetky bociany odlietajú na zimu do teplých krajín. Dôkazom bol aj jeden, ktorý sa zdržiaval pri Rekreačnej ulici v Bojniciach. Jedinec bol ešte mláďa. "Prečo neodletel, nevieme. Môže to byť tým, že mal dostatok potravy, preto nemal potrebu odletieť do teplých krajín. Nenecháme ho však zamrznúť. Pokiaľ príde sem k nám, dostane potravu ako všetky ostatné bociany a ak sa nechá odchytiť, prezimujeme ho s ostatnými a na budúci rok bude môcť odletieť, ak sa mu bude chcieť," ozrejmila hovorkyňa Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach Simona Kubičková
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP/Darko Vojinovic


7. decembra - Staré prícestné, ale aj náhrobné detvianske drevené vyrezávané a maľované kríže, ktoré boli len nedávno zaradené do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, budia na Podpoľaní pozornosť turistov. Tento symbol regiónu v podobe ich miniatúr však už niekoľko rokov "prináša" do príbytkov návštevníkov mesta a jeho okolia 65-ročný rezbár Milan Malček. Miniatúrne maľované kríže z Detvy, ktoré Malček vyrába najmä z lipového dreva a maľuje akrylom, však nie sú len v slovenských domoch a bytoch. Často končia na stoloch, respektíve na stenách aj u krajanov po celej Európe či dokonca za "veľkou mlákou". "Jeden dokonca vlastní aj pápež František, ktorému ho pri audiencii odovzdali predseda Národnej rady Andrej Danko a podpredseda Béla Bugár," uviedol pre TASR rezbár.