Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Vyhodnotili výskum v lokalite zaniknutého kostola v Ostrej Lúke

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Beljak priblížil, že bývalý kostol vystavali v dvoch stavebných etapách. Najskôr vznikla loď s pravouhlým presbytériom, ku ktorému neskôr pristavali sakristiu.

Ostrá Lúka 8. apríla (TASR) - Komisia archeologického výskumu v lokalite zaniknutého kostola v Ostrej Lúke vo Zvolenskom okrese vyhodnotila jeho výsledky a zároveň navrhne, ako toto miesto obnoviť. Novinárom to povedal archeológ Ján Beljak s tým, že v budúcnosti by tu po kaštieli mohla byť ďalšia atrakcia obce.

Dodal, že pôvodne rímskokatolícky kostol Zjavenia Pána sa nachádza v areáli miestneho cintorína. "Máme o ňom iba málo informácií z písomných prameňov a z nášho archeologického prieskumu, ktorý bol v minulosti," objasnil. Vtedy podľa neho robili aj geofyzikálne merania, ktoré naznačili, aký pôdorys kostol mal. Tento rok pristúpili k archeologickým rezom, ktoré im spresnili pôdorys bývalého kostola. "Predpokladáme, že vznikol buď v závere 13. alebo začiatkom 14. storočia. Z písomných prameňov vieme, že zhorel v roku 1745," podotkol s tým, že to potvrdzujú aj archeologické nálezy, ktoré v súčasnosti objavili.

Beljak priblížil, že bývalý kostol vystavali v dvoch stavebných etapách. Najskôr vznikla loď s pravouhlým presbytériom, ku ktorému neskôr pristavali sakristiu. Kostol bol opevnený múrom podobne ako iné sakrálne pamiatky v regióne Zvolena. "Bude to perióda súvisiaca zrejme s obdobím tureckých vojen," spomenul. Výskum robia aj s cieľom prezentácie tohto miesta návštevníkom obce. To je totiž súčasťou turistických trás, ktoré Ostrou Lúkou prechádzajú.

Starosta obce Ostrá Lúka Juraj Jelok víta, že sa podarilo odkryť niečo z histórie. "Verím, že tento výskum bude ďalej pokračovať a odkryje architektúru, ktorú by sme mohli aj prezentovať," uviedol s tým, že skúmané miesto bolo zarastené kríkmi. "Vedeli sme, že tu bol niekedy kostol, tie dreviny už však boli také prerastené, že o tom vedeli iba zainteresovaní," informoval. Doplnil, že obec je známa tým, že má viac atrakcií pre turistov. "Keď ľudia prídu do Ostrej Lúky, je to ďalšie miesto, kde sa môžu zastaviť a nasávať minulosť," ukončil.