Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Výlet do USA: Kedy požiadať o povolenie Esta a kedy o víza?

Výlet do USA: Kedy požiadať o povolenie Esta a kedy o víza? Foto: PEXELS

Aj napriek tomu, že cestovanie do USA je omnoho jednoduchšie ako v minulosti, stále je nutné splniť isté požiadavky na to, aby ste boli oprávnení na vstup do USA.

Bratislava 16. júla (OTS) - Zatiaľ čo po Európe Vám stačí občiansky preukaz, do USA sa bez pasu a patričného povolenia na vycestovanie nedostane.

Víza alebo cestovné povolenie ESTA?
Aby ste mohli navštíviť USA máte dve možnosti a to:
⁃ požiadať o víza Veľvyslanectvo USA, ktoré má sídlo v Bratislave,
⁃ alebo elektronickou formou si zabezpečiť cestovné povolenie ESTA.
Asi sa pýtate aký je v tom rozdiel, všetko to závisí od účelu vycestovania a času, ktorý v krajine strávite. Medzi najčastejšie dôvody vycestovania patrí turistika (dovolenka a spoznávanie danej krajiny), štúdium alebo pracovné dôvody.

Kedy je nutné vízum?
Ak chcete v USA študovať alebo pracovať, máte len jednu možnosť, a to požiadať o víza. Množstvo študentov vysokých škôl chce okúsiť leto za oceánom, na pár mesiacov opustia Slovensko a skúsia si samostatný život v cudzej krajine. Víza J-1 umožňujú študentom počas leta v USA pracovať, a tak si na svoje americké leto aj zarobiť. Ak však chcete študovať na strednej alebo vysokej škole, potrebujete študentské vízum.
Ak máte namierené do USA z pracovných dôvodov, musíte požiadať o konkrétny druh pracovného víza. Napr. sezónni poľnohospodárski pracovníci budú žiadať o víza H-2A a napr. praktikanti o víza H-3. Potrebné informácie, o ktoré pracovné vízum žiadať nájdete na webovej stráne Amerického veľvyslanectva.

Kedy je postačujúce cestovné povolenie ESTA?
Cestovná autorizácia uľahčila cestovanie do Spojených štátov amerických. Vybavovanie víz je zdĺhavejším procesom a tí čo chceli spoznať krajinu, alebo vycestovať len za zábavou, boli týmto procesom odradení. Avšak to je už minulosť. Vďaka cestovnému povoleniu ESTA viza už nie je nutné žiadať o víza. Toto povolenie môžete využiť v prípade, ak je Vašim účelom cesty cestovanie (poznávanie krajiny) a na danom území sa nezdržíte viac ako 90 dní. Pozor, ak by ste chceli cestovať po USA dlhšie ako 90 dní, už musíte požiadať o turistické víza.
Získať cestovné povolenie je rýchle a jednoduché. Stačí, ak si vyplníte online formulár, odošlete ho a onedlho dostanete potvrdzujúci mail. Upozorňujeme, že pri žiadosti o toto povolenie musíte byť vlastníkom biometrického pasu.

Na záver ešte pohovor
Či cestujete do USA na cestovné povolenie Esta alebo na vízum, pri prílete musíte prejsť ešte pohovorom s imigračným úradníkom. Avšak nebojte sa, nie je to nič zložité. Odporúčame si pripraviť vopred odpovede na otázky:
⁃ Kde všade sa budete v USA zdržiavať?
⁃ Ako dlho budete v USA?
⁃ S kým cestujete?
⁃ Aký je Váš dôvod cesty (a pod.) ?
Ide len o krátky rozhovor, kedy úradník popri kladení otázok skontroluje Vaše doklady, a následne sa môžete vydať naprieč Amerikou!