Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Vynálezca telegrafu a tvorca Morseovej abecedy zomrel pred 140 rokmi

Samuel Morse Foto: youtube.com

Morseho telegraf a spôsob odovzdávania správ sústavou bodiek a čiarok sa rýchlo rozšíril po celom svete.

New York/Bratislava 2. apríla (TASR) - Americký vynálezca elektromagnetického telegrafu, tvorca tzv. Morseovej abecedy Samuel Finley Breese Morse zomrel pred 140 rokmi 2. apríla.

Morseho telegraf a spôsob odovzdávania správ sústavou bodiek a čiarok sa rýchlo rozšíril po celom svete. V druhej polovici 19. storočia umožnil spojenie Ameriky a Európy podmorským káblom.

Morseova abeceda má uplatnenie v krízových situáciách, kedy nie je možné použiť iný, komfortnejší spôsob komunikácie. Pôvodnú abecedu zdokonalil v roku 1918 istý Philips, ktorý v podstate vytvoril súčasnú podobu abecedy. Až koncom 20. storočia bola Morseova abeceda plne nahradená modernejšími formami komunikácie.

Samuel Morse sa narodil v roku 1791

Samuel Finley Breese Morse sa narodil 27. apríla 1791 v americkom Charlestowne v rodine protestantského kazateľa. V mladosti sa oddal umeniu a stal sa študentom známeho amerického maliara Washingtona Allstona. Po absolvovaní Univerzity v Yale sprevádzal Allstona do Európy, kde sa venoval ďalšiemu štúdiu.

V roku 1832 sa vracal z európskeho pobytu do Ameriky a práve táto cesta mala vplyv na jeho ďalší život. Na plachetnici Sully sa plavil aj fyzik Jackson, ktorý predvádzal posádke a cestujúcim najrôznejšie zábavné hračky s elektrinou a s elektromagnetom. Morse vystúpenia pozorne sledoval. Magnetická sila elektriny ho natoľko zaujala, že sa k nej neustále vracal i keď už bol profesorom maliarstva na univerzite v New Yorku a mal zamestnanie, ktoré nemalo s fyzikou nič spoločného. Pokúšal sa zostaviť elektromagnetický telegrafický prístroj. Vytvoril koncept jednoduchého telegrafu, ktorý postupne zlepšoval a rozmýšľal nad zjednodušením zložitého zaznamenávania správ. Nakoniec prišiel na nápad zaznamenávania správ pomocou špeciálnej abecedy pozostávajúcej z bodiek a čiarok. Jeho vynález zatienil dovtedy existujúce ihlové, optické, zvonkové, ručičkové telegrafy iných vynálezcov.

Prvé pokusy realizoval v roku 1838

Prvé úspešné pokusy s elektromagnetickým telegrafom realizoval 6. januára 1838. Uplatnenie v praxi a zavedenie telegrafu sa začalo realizovať až keď Kongres USA udelil v roku 1843 štátnu dotáciu na vybudovanie prvej americkej telegrafnej linky. Linka dlhá 64 kilometrov spojila Washington s Baltimorom. Telegrafnú linku slávnostne uviedli do prevádzky 24. mája 1844 a v ten istý deň Samuel Morse prvýkrát verejne predviedol telegraf, keď poslal správu z Washingtonu do Baltimoru.

Tvorca tzv. Morseovej abecedy Samuel Finley Breese Morse zomrel 2. apríla 1872 v americkom New Yorku.